Кламер БГ - Новини: Граждани от София и Генерал Тошево изразиха недоволство от институциите

Граждани от София и Генерал Тошево изразиха недоволство от институциите

България

|
Нед, 22 Окт 2017г. 16:26ч.
Граждани от София и Генерал Тошево изразиха недоволство от институциите

Два протеста в София и един в Генерал Тошево бяха организирани в неделя. Недоволството в столицата е срещу общинската администрация, а в Генерал Тошево срещу инвестиционно намерение за добив на газ в района.

В столицата около 30-ина души изразиха недоволството си от липсата на инфраструктура в кв. „Манастирски ливади – изток“. Те се събраха близо до дома на съседката си и кмет на София Йорданка Фандъкова.

Хората твърдят, че в квартала няма една довършена изцяло улица, липсват детска градина, училище и обществена зелена площ. Те искат моментално започване на процедура за нов подробен устройствен план, регламентиращ адекватна широчина и форма на улиците и прилежащите им тротоари, както и моменталното намиране на терени, които да бъдат отчуждени за детски градини, средно училище, обществени зелени площи и паркинги.

Те настояват и за въвеждане на еднопосочно движение по улиците, както и спешни мерки по прекратяване на безразборното застрояване на всяка свободна площ.

По-късно в неделя е насрочен и протест на жители на кв. „Лозенец“ срещу плановете за изграждане на 120-метров небостъргач. Протестиращите смятат, че избраният район не е подходящ за толкова висока сграда.

Също в неделя жители на Генерал Тошево излязоха на протест срещу инвестиционното намерение за добив на природен газ в землищата на 18 села от района.

В продължение на един час по обед протестиращите се движеха в колона от автомобили и мотори между град Генерал Тошево и село Кардам.

Протестиращите се страхуват, че проучванията и добива на газ в община Генерал Тошево ще има пагубни последици за района. Инициативният комитет срещу инвестиционното предложение започна подписка, в която вече са се включили 4500 души. Тече и петиция в интернет.

Инвеститорите предвиждат изграждането на 5 площадки и 41 сондажа. Другата седмица продължават обществените обсъждания в селата от община Генерал Тошево

Предишният протест беше на 19 октомври. Хората са притеснени, че водата и въздухът ще бъдат замърсени, а основният поминък в региона - земеделието, ще бъде унищожен.

На 1 ноември ще започне процедурата за свикване на референдум дали в Добруджа да има проучвания и добив на природен газ, обяви преди дни кметът на общината Валентин Димитров.

mediapool.bg