Кламер БГ - Новини: Горското предприятие в Благоевград поема двореца "Кричим"

Горското предприятие в Благоевград поема двореца "Кричим"

България

|
Ср, 24 Окт 2018г. 16:04ч.
Горското предприятие в Благоевград поема двореца "Кричим"

Горското "Югозападно държавно предприятие“ в Благоевград вече ще отговаря за управлението на бившия царски чифлик "Кричим“ в село Куртово Конаре, а администрацията на Министерския съвет поема стопанисването на резиденция "Бояна". Това реши кабинетът на редовното си заседание в сряда.

Двама имота са публична държавна собственост и досега се стопанисваха от Националната служба за охрана (НСО) към президента, но са с отпаднала необходимост и не са свързани с основната дейност на службата.

Аргументът администрацията на Министерския съвет да управлява двуетажната сграда със специално предназначение на Резиденция "Бояна“ с площ от 1027 кв. м е , че и без това тя се ползва за нуждите на правителството.

Стопанството "Кричим“ се намира в землището на село Куртово Конаре, община Стамболийски, и включва общо 24 имота с различна площ. На територията на чифлика се намират сгради паметници на културата като Двореца "Кричим“ и "Австрийската къща“, които са със статут на недвижимо културно наследство.

В края на 2013 г. Симеон Сакскобургготски загуби окончателно съдебния спор с държавата за двореца "Кричим". Тогава Върховният касационен съд постанови, че бившият цар Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза нямат право на собственост, тъй като резиденцията е строена с пари на интендантството в началото на миналия век. Още през 2012 г. обаче имотът бе отнет от НСО и бе предоставен на Министерството на финансите, а тогавашният му ръководител Симеон Данков обяви, че "Кричим" ще бъде отворен за посетители, конференции и симпозиуми, но това така и не стана. Година по-късно стопанството бе дадено отново за управление на НСО.

Мотивът на кабинета да даде стопанството на

"Югозападното държавно предприятие“ в Благоевград е, че то разполага със служители със специфични умения с профилирано образование и опит, които са необходими за поддържането на земите, горите, горските части и водните площи, част от територията на стопанство "Кричим“.

Дейностите по управление и стопанисване на имотите от държавното предприятие ще бъдат единствено и само във връзка с упражняване на законоустановените му функции, като същите ще бъдат съобразени както с режимите на защитена местност "Кричим“, така и с изискванията на Закона за културното наследство, посочват от правителствената пресслужба..

mediapool.bg