Кламер БГ - Новини: Горанов: Работим по предизборен бюджет, но за 2021 година

Горанов: Работим по предизборен бюджет, но за 2021 година

България

|
Ср, 07 Ноем 2018г. 18:29ч.
Горанов: Работим по предизборен бюджет, но за 2021 година

"Бюджетът за 2019 г. не е предизборен. Работим върху предизборния бюджет, но ще го разглеждаме в края на 2020 г., защото изборите за следващ парламент, поне както ние виждаме развитието на държавното управление, ще бъдат през 2021 г.".

Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов в парламента при дебатите по Бюджет 2019, който беше приет на първо четене в сряда вечерта.

Коментарът на министъра е реплика към критиките на политици и анализатори, че Бюджет 2019 е предизборен заради сериозните социални разходи. Той предвижда увеличение на заплатите в бюджетната сфера с 10%, на учителите – с 20%, на минималната работна заплата – от 510 лв. на 560 лв. Отпускат се около 900 млн. лв. допълнително за пенсии и социални грижи, към 500 млн. лв. повече за здравеопазване, към 400 млн. лв. повече за образование, около 500 млн. лв. допълнително за общините и т. н.

Левицата на няколко пъти до момента се опита да разкритикува бюджета, като се опита да разобличи социалния му имидж с твърдението, че се раздават пари, които обаче ще се съберат от хората под формата на по-високи плащания за осигуровки, местни данъци и др.

"Най-социалният бюджет не решава нито един реален проблем – това е бюджет на застоя, безпътицата и се прави за оцеляване на правителството", заяви в пленарната зала лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите й управляващите прибират 1.5 млрд. лв от хората и им дават 900 млн. лв, събрани от най-бедните. Според нея това става с данъка върху старите коли, с таксите за дрехите втора употреба и други. „1,6 млн. души работещи бедни декларират доход средно до 510 лв. на месец. 53 % от заетите изкарват чисто не повече от 460 лв. До 1000 лв. получават 811 хил. души в България. Да не продължавам с пенсионерите и младите. Над 2,5 млн. души живеят под прага на бедността“, коментира Нинова и попита как точно бюджет 2019г. решава неравенствата.

"ДПС няма да подкрепи този бюджет. Това е най-широко рекламираният бюджет за последните 30 години – бил най-щедрият, гордостта на правителството. Но бюджетът не е торба с пари за социални плащания, а основният финансов инструмент за правене на икономическа политика", коментира Йордан Цонев от ДПС.

"Фискалната рамка на Бюджет 2019 стриктно отразява и следва заложените приоритети от програмата на правителството. Те са политиката по доходите, образованието, социалната политика и отбраната", каза Горанов. По думите му благополучният цикъл на икономиката позволява по-голям бюджет, както по отношение на приходите, така и на разходите, каза той.

"Получихме много критики за номиналния ръст на разходите, но това е резултат от по-успешното българско общество, което произвежда повече", каза още министърът. "По-висока заетост, увеличение на заплатите, увеличава и потреблението. Бюджетът расте и то при запазване на ниско данъчно облагане на хората и бизнеса. Според нашето разбиране така се осигуряват повече ресурси за публични услуги. Като общност създаваме повече и с всяка следваща година задоволяваме по-добре обществените нужди, без да създаваме диспропорции в икономиката и без да обременяваме с дългове поколенията след нас", добави той.

mediapool.bg