Кламер БГ - Новини: Глоба заради боклука от Италия, складиран незаконно във Враца

Глоба заради боклука от Италия, складиран незаконно във Враца

България

|
Вт, 07 Ян 2020г. 13:39ч.
Глоба заради боклука от Италия, складиран незаконно във Враца

Собственикът на внесените отпадъчни тонер касети от Италия, които са складирани на нелицензирана площадка във Враца, ще бъде глобен между 7 и 20 хил. лв. Това ще стане след повторна проверка в присъствие на негов законен представител, съобщи директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) във Враца Христо Христов.

На 4 януари екоинспектори установиха, че на площадката, която е незаконна, има около 50 тона негодни за употреба тонер касети, които са в метални касети, в бигбег чували и в насипно състояние. На терена не се извършва третиране на отпадъци, но съхранението им там е нарушение и е издадено предписание за премахването им в най-кратки срокове.

Според представените при проверката документи, отпадъкът е тръгнал към България като неопасен. Вероятността почвата да бъде замърсена от касетите при валежи е малка, тъй като са складирани на бетонирана площадка, но използването й за съхранение на отпадъци е незаконно, тъй като не е лицензирана, обясни Христов.

При повторната проверка, която трябва да се състои да дни, ще бъде поискана и информация за намеренията на вносителя за обработката на отпадъците. По първоначална информация те ще бъдат използвани като суровина за отделяне на пластмасата и метала от касетите, но обработката няма да бъде извършвана във Враца.

Италианският боклук във Враца бе открит дни, след като в Плевен бе установено наличието на 9 хил. тона вносен рециклируем отпадък, който обаче е бил оставен на терена.

От тамошната екоинспекция уточниха, че фирмата "Феникс Плевен", собственик на отпадъците, има регистрация за извършване на дейности по третиране на неопасни отпадъци на площадката в индустриалната зона на Плевен, на територията на бившия завод МИР. На дружеството обаче не са

разрешени дейности по изгаряне на отпадъци, нито на опасни и болнични отпадъци.

През 2019 г. РИОСВ Плевен е извършила пет проверки за дейността на "Феникс Плевен", последните от които са били на 9 октомври, 28 ноември и 19 декември, съвместно с Икономическа полиция. Установено било, че дружеството спазва изискванията за сортиране и рециклиране на неопасни отпадъци. Констатирано е, че отпадъците се съхраняват в границите на площадката на дружеството, която е оградена, с пропусквателен пункт и положена трайна настилка. Обособени са участъци за съхранение на приетите отпадъци, посочват от екоинспекцията.

Количествата, съхранявани и третирани на площадката отпадъци не надвишават разрешените количества в издадения от РИОСВ – Плевен регистрационен документ за извършване на дейности по третиране на отпадъци. Сортирането на отпадъците се извършва в закрито помещение. Част от отпадъците са балирани, което ги предпазва от разпиляване при транспортиране, твърдят от екоинспекцията.

.

На площадката се осъществяват дейности по сортиране и рециклиране на отпадъци от внос и местни такива в количества, съгласно издадените разрешителни. Не се предвижда депониране на отпадъците, тъй като те са изцяло рециклируем материал, който се

влага като суровина за последваща обработка, посочва се в съобщението на ведомството.

РИОСВ Плевен е предоставила на компетентните органи цялата налична информация за дейността на дружеството и оказва съдействие за изясняване на случая, допълва ведомството.

mediapool.bg