Кламер БГ - Новини: Главният прокурор хвали акциите си пред депутатите

Главният прокурор хвали акциите си пред депутатите

България

|
Пет, 09 Окт 2020г. 18:44ч.
Главният прокурор хвали акциите си пред депутатите

Главният прокурор Иван Гешев изпрати в Народното събрание отчет от 63 страници за свършеното от него през първите осем месеца от мандата му. В доклада не е спестено нищо от шумните медийни акции на държавното обвинение, като се започне от Васил Божков и Бобокови, мине се през строителството по Черноморското крайбрежие и се стигне до незаконните сметища и водната криза.

Единственото, което липсва в документа, са делата и осъдителните присъди за корупцията по върховете на властта. Докладът все още не е разгледан от парламента.

Както всички предходни образци и този прокурорски доклад се опитва да удави читателя в статистика. Така се разбира, че за 8 месеца прокурорите в страната са наблюдавали над 162 хил. преписки, има над 3 хил. дела за нарушаване на карантината и пр.

Интересна е информацията, че от наблюдаваните над 91 хиляди дела, внесените в съда обвинителни актове са под 10 хиляди, а предложенията за споразумения малко над 5 хиляди.

В огромната си част (над 70 хил.) от делата катастрофират преди да влязат в съда.

Това обяснява защо за периода прокуратура отчита осъдени и глобени 17 143 души, а оправданите са само 338. Значителна част заподозрените са "оправдавани" преди да се стигне до съд.

Ако не подаде оставка, поне доклад да напише

В края на юли депутатите от БСП се опитаха да адресират мащабните граждански протести и поискаха оставката на главния прокурор. Още тогава бе ясно, че Гешев няма намерение да подава оставка. Заради това групата на БСП алтернативно поиска Гешев да се яви в парламента, за да разкаже как сам вижда първите месеци от своя мандат. Отговорът на главния прокурор бе, че ще направи това, но когато сам прецени. След това Гешев демонстративно излезе в отпуск и започна да обикаля прокуратурите в провинцията.

Сега изпраща на народните представители отчет за свършеното от прокуратурата от 1 януари до 31 август. Това се случва на фона на критичния доклад за върховенството на закона на Европейската комисия, който признава проблема с недосегаемостта на главния прокурор в България.

Преди ден Европейският парламент излезе с още по-остра резолюция, която констатира влошаването на върховенството на закона в страната и полицейски произвол. Българската прокуратура бе изпратила отговор на въпросите на евродепутатите, в който посочи, че работи изключително добре – най-добре за последните 30 години.

В доклада до българските депутати Гешев обявява, че само до края на август прокуратурата е водила близо 20 хиляди дела от значим обществен интерес. Обяснението за големия брой не е активността на прокуратурата срещу корупцията по върховете на властта, а защото всяко дело срещу заловен уличен дилър се включва в тази графа, както и делата за укриване на данъци. Осъдените за периода са малко под 3000 души.

Изчистените данни

Разбивката на данните показва истинските числа. През първите 8 месеца са осъдени общо 92-ма души за организирана престъпност, а 12 са оправдани. Държавното обвинение отчита 156 окончателно осъдени за корупционни престъпления и 22-ма оправдани.

Интересното е, че през осемте месеца на 2020 г. прокуратурата се е занимавала с общо 15 дела за полицейско насилие. Досега полицай не е бил намерен за виновен. Решени са 6 разследвания, като едно е спряно, а 5 са прекратени.

Въпреки това се твърди, че работата по тези дела "акцент в дейността на прокуратурата независимо от незначителния им дял".

mediapool.bg