Кламер БГ - Новини: Главният прокурор иска закриването на фондация, финансирала ДОСТ

Главният прокурор иска закриването на фондация, финансирала ДОСТ

България

|
Пет, 20 Окт 2017г. 12:57ч.
Главният прокурор иска закриването на фондация, финансирала ДОСТ

Главният прокурор Сотир Цацаров иска от Окръжния съд в Кърджали да прекрати дейността на фондацията "Асоциация Бату платформ", тъй като незаконно е финансирала предизборната кампания на партия ДОСТ, съобщиха в петък от държавното обвинение.

Разследващите твърдят, че на 14 март сдружението е получило превод от 100 000 евро, нареден от турската банка TURKKIYE VAKIFLAR BANKASI без да е ясно откъде идват парите.

Впоследствие сумата е използвана за закупуването на различни хранителни продукти, които са разпределени и раздадени безплатно със съдействието на членове и симпатизанти на ДОСТ в 15 града в страната.

Според разследване на Окръжната прокуратура в Добрич сдружението е раздавало захар, брашно, ориз, макарони и други продукти в Пловдив, Гоце Делчев, Търговище, Силистра, Добрич, Бургас, Смолян, Хасково, Шумен, Павел баня, Сливен, Дулово, Русе, Омуртаг и Ботевград.

"Получаването на парични средства от анонимен източник от чужда държава и разходването им с цел агитация и склоняване на български граждани да упражнят избирателното си право в полза на определена политическа партия е нарушение на чл. 12, ал.2 от Конституцията на Република България", отбелязва държавното обвинение.

Оттам уточняват още, че "Асоциация Бату платформ" е в нарушение и на Изборния кодекс, който забранява финансирането на предизборна кампания с пари, чиито произход е анонимен. Затова и Цацаров настоява съдът да прекрати регистрацията на сдружението.

Малко по-късно от ДОСТ излязоха с официална позиция, според която партията не е имала нищо общо с дейността на "Асоциация Бату платформ" и нейни членове и симпатизанти не са участвали в закупуването, транспортирането и раздаването на хранителни продукти.

"Единствените хранителни продукти, чието раздаване бе спряно от полицията в Кърджали по време на предизборната кампания, са закупени със средства на ПП ДОСТ на стойност 8431,20 лева, съгласно надлежно издадена фактура № 0000000001/04.03.2017, доставчик ЛУКС 87 ЕООД – Кърджали", посочват от формацията на Лютви Местан.

Бившият лидер на ДПС основа партията си, след като бе изключен от движението по нареждане на почетния му председател Ахмед Доган заради връзки на Местан с режима на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

На парламентарните избори през март ДОСТ участва с Народната партия свобода и достойнство на Касим Дал, събирайки 2.86% подкрепа или около 100 000 гласа. След изборите Местан ги оспори заради блокадата на границата с Турция, организирана от "Обединени патриоти", които в момента управляват заедно с ГЕРБ.

mediapool.bg