Кламер БГ - Новини: Гешев, ти си радост за Twitter!

Гешев, ти си радост за Twitter!

България

|
Ср, 01 Юли 2020г. 16:32ч.
Гешев, ти си радост за Twitter!

#ЧИСТИМ БЪЛГАРИЯ!, оповести в сряда главният прокурор Иван Гешев в Туитър (Twitter), където си откри акаунт миналата седмица. В новия си туит той се заканва да осъди бизнесмените, който превръщат България в "сметище", и отправя реплика към президента Румен Радев, който миналата седмица каза, че България е мутренска държава и след хилядите емигранти вече и бизнесът напуска страната.

"Наскоро един политик заяви, че бизнесът напускал България. Ако тези "бизнесмени" са хората, които тровят земята и въздуха на нашите деца, да заминават, само че преди това ще направим всичко възможно, да бъдат осъдени. Няма да допусна страната ни да бъде сметище! #ЧИСТИМ БЪЛГАРИЯ!", написа главният прокурор в Туитър, след което последваха разнообразни коментари.

Наскоро един политик заяви, че бизнесът напускал България. Ако тези „бизнесмени“ са хората, които тровят земята и въздуха на нашите деца, да заминават, само че преди това ще направим всичко възможно, да бъдат осъдени. Няма да допусна страната ни да бъде сметище! #ЧИСТИМ БЪЛГАРИЯ! pic.twitter.com/Q7cwRKZTvo

— Ivan Geshev (@IvanGeshevPG) July 1, 2020

"Гешев, ти си радост за Twitter!", възкликна иронично един от потребителите (по аналогия с лозунга "Гешев е радост" от акциите в подкрепа на избора му за главен прокурор). Други повдигнаха въпроса защо главният прокурор се изказва като политик, а други го попитаха защо не вземе да изчисти и бетона по морето.

Поводът за туита на Иван Гешев е разследване на специализираната прокуратура, която преди един месец откри в района на бивше ТКЗС край Червен бряг около 40 тона отпадъци с неизяснен произход.

Започнала от сряда сутринта акция е да се установи кога и как са заровени боклуците, както и откъде са доставени. Там са открити малки пластмасови гранули, вероятно от акумулатори. Взимат се проби за радиактивност от почвите в района, който е отцепен поради потенциален риск за хората.

Установено е, че площадката на бившето ТКЗС е ползвана за незаконно депониране на отпадъци, като е възможно част от тях да са заровени. На място е наблюдаващият прокурор по разследването, в което обвиняеми са бившият зам.-министър на екологията Красимир Живков и бизнесмените братя Бобокови, той като има данни, че незаконно заровените отпадъци може да свързани с фирми на бизнесмените и с незаконната дейност на сочените от прокуратурата за участници в организирана престъпна група.

Според разследващите отпадъците са били открити преди около месец, а са били заровени преди най-малко година.

Преди да дебютира в Туитър, Иван Гешев се ограничаваше само до канал в YouTube, където се пускат записи от пресконференциите му, както и до съобщенията в сайта на Върховна касационна прокуратура. Това обаче явно не е било достатъчно и от вторник главният прокурор вече има и собствен сайт.

Потребителите на Туитър явно не са безучастни към активността на главния прокурор в мрежата, където, за разлика от големите телевизии и повечето медии, свободно се изказват и негови опоненти.

"Това политическо изказване ли е или от позицията на главен прокурор? В каква функция на главен прокурор го казвате", пита потребителят Боян Юруков и допълва: "Предизборната кампания ли започвате?"

"Звучи прекрасно, че се интересувате от природата. Сега остава и да спрете всички строежи на плажни ивици, в защитени територии, разрушаване на дюни и природа по плажовете. Или те са на ваши хора, на които още не е дошло времето?", коментира потребител с име Адриан.

"Чистите неудобните и тия дето не искат да си плащат рекета на хунтата. Доган и Пеески, твоите ментори що не ги чистиш, г-н ЧистаШев?", пише друг участник.

Ето и част от останалите реакции:

"Здравейте г-н Гешев! Поздравления за позицията и действията! Това Вие ли сте в багера?"

"Ковачки ще напуска ли?"

"Такова становище не е в правомощията Ви #гешев#позорсте"

"Путин харесва това."

"Сега чакам обвиненията за екокатастрофата във Варна."

"Тия лозунги на друго място г-н Гешев."

"Г-н Гешев, откога датират тези престъпления? Вероятно от 2-3 месеца, иначе вашият предшественик-отличник г-н Цацаров щеше да ги е изпоразкрил и изпоосъдил? П.П. Да не сте станал зелен? С тоя екологичен плам не е зле да проверите оная "подпорна стена" на морето."

"От скоро и на един в шкафчето имаше 1 млн евро и много записи и нищо досега , явно е избирателно , доверие се гради Гн Гешев."

"А вярно ли е, че пристанището на "Доган" е незаконно? А блокираният обществен път към "Стараите"? Кога ще могат хората да се разхождат там?"

"Ами "ако тези "бизнесмени" НЕ са хората, които тровят земята и въздуха на нашите деца", а напускат заради корупцията в България. Кво ше ги правите?"

mediapool.bg