Кламер БГ - Новини: Гешев обяви 40% спад на престъпността в Монтана

Гешев обяви 40% спад на престъпността в Монтана

България

|
Пет, 06 Март 2020г. 14:34ч.
Гешев обяви 40% спад на престъпността в Монтана

Главният прокурор Иван Гешев обяви 40% спад на престъпността в Монтана. Заради поредна акция на МВР и държавното обвинение, той посети региона и се срещна с местни хора. Гешев е бил в селата Габровница, Доктор Йосифово и Войници, съобщи БТА. Срещите с местните хора са били на открито пред кметства и читалища.

"Историята е като навсякъде, където ходим. Всички съжаляват за загубения си поминък. Причините са неща, които прокуратурата не може да реши – образование и работа. Но това, което може да направим с МВР, е противодействие на този тип престъпност. Това, което казват хората, е основно липса на работа, проблеми с образованието, проблеми с възпитанието и какво ли още не", обобщи Гешев.

Според него за последните двама месеца, откакто полиция и прокуратура се активизираха, вече имало резултати.

"Това, което казват колегите от прокуратурата и МВР, е, че вече, макар и само от два месеца, в Монтана има чувствителен спад в сравнение със същия период на миналата година на заявените и регистрирани престъпления в сегмента битова престъпност. Надявам се това да не е временен резултат", заяви Гешев.

Главният прокурор прогнозира около 1/3 спад до края на годината. Във всички прокуратури и полицейски дирекции има план за действия дотогава, обясни той.

По информация на БТА при акцията са открити наркотици, незаконно изсечени дърва и търговия с цветни метали в нарушение.

mediapool.bg