Кламер БГ - Новини: Гешев лично ще прецени дали да обясни защо пита за имунитета на президента

Гешев лично ще прецени дали да обясни защо пита за имунитета на президента

България

|
Пон, 27 Ян 2020г. 17:26ч.
Гешев лично ще прецени дали да обясни защо пита за имунитета на президента

Главният прокурор Иван Гешев лично ще прецени дали и кога да обясни защо изведнъж силно се заинтересува от имунитета на президента Румен Радев и дори поиска от Конституционния съд да му разтълкува какво е точно е държавна измяна според основния закон.

Засега от държавното обвинение са решили да не говорят повече по темата. Оттам публикуваха искането на Гешев на сайта си и смятат, че това е достатъчно, стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор Сийка Милиева.

"Главният прокурор Иван Гешев лично ще изложи мотивите си. Същият ще реши кога и дали ще даде подробно изявление. Лично главният прокурор ще го прецени това", заяви тя.

В искането си Гешев настоява, че няма пречка срещу президента да бъде образувана проверка, но самото разследване трябва да бъде спряно, докато мандатът не му не изтече. Главният прокурор твърди, че конституционната разпоредба, която позволява действащ държавен глава да бъде разследван за държавна измяна и нарушение на конституцията, е неясна и се нуждае от тълкуване.

mediapool.bg