Кламер БГ - Новини: Гешев иска да е адвокат в Кюстендил

Гешев иска да е адвокат в Кюстендил

България

|
Ср, 04 Окт 2023г. 15:50ч.
Гешев иска да е адвокат в Кюстендил

Гешев иска да е адвокат в Кюстендил

Бившият главен прокурор Иван Гешев е подал заявление за вписване като адвокат в Кюстендил. От местния адвокатски съвет потвърдиха, че има такова искане, но по него все още няма произнасяне, тъй като не е разгледано. За да се случи това трябва да бъде свикано заседание, на което Гешев да потвърди желанието си. Такова още не е насрочено.

След като бе уволнен от шефския пост в държавното обвинение бившият главен прокурор се впусна в политиката. Той основа партията "Справедливост за България". Като политически лидер Гешев обикаля медии и редовно се изказва по актуални въпроси чрез социалните мрежи.

Срещу евентуалното му вписване като адвокат се обявиха от организацията Обединение на свободните адвокати. В писмо до Висшия адвокатски съвет те припомнят, че Гешев е единственият главен прокурор с прекратен мандат.

"Припомняме, че в качеството си на заместник главен прокурор и впоследствие на главен прокурор Гешев си позволяваше недопустими от професионална и морална гледна точка нападки и квалификации спрямо уважавани български адвокати и спрямо адвокатите въобще. В свои публични изказвания той идентифицираше адвокатите с техните клиенти и правеше внушения, че "те" (адвокатите) са основна причина за прокурорските трудности в борбата с престъпността и корупцията. Гешев придоби печална известност в юридическите среди и с публично изразеното си съмнение относно приложимостта на принципа на разделение на властите, а действията му, докато беше административен ръководител в прокуратурата и впоследствие главен прокурор поставиха под сериозен въпрос и професионалната му подготвеност", написаха от организацията.

Гешев бе уволнен заради уронване престижа на съдебната власт. Конкретната причина бе негова реплика за "политическия боклук" в парламента. Тя бе произнесена на пресконференция след като подкрепящите го дотогава ГЕБР и ДПС дадоха знак, че той трябва да си подаде оставката.

Малко преди това близо до колата на Гешев избухна взрив. Той обяви, че някой се е опитал да го убие. Прокуратурата заяви, че се разследва терористичен акт, но до днес няма информация за делото.

Гешев не е първият известен представител на прокуратурата, който иска да стане адвокат. Преди години бившият следовател (а в момента издирван като обвиняем) Петьо Петров-Пепи Еврото се записа в адвокатската колегия във Видин.

Малко преди Гешев да се раздели с поста си срещу Петров бе образувано дело. Бившата му съпруга Любена Павлова твърди, че някогашният следовател е автор на заплашително писмо, в което Гешев бе призован да подаде оставка. Към момента Петров се води в неизвестност.

mediapool.bg