Кламер БГ - Новини: Гешев: Както е тръгнало, ще ни обвинят и за демографската катастрофа

Гешев: Както е тръгнало, ще ни обвинят и за демографската катастрофа

България

|
Пет, 07 Окт 2022г. 12:55ч.
Гешев: Както е тръгнало, ще ни обвинят и за демографската катастрофа

Снимка: БГНЕС

"Както върви в България само за демографската катастрофа и раждаемостта не е обвинена прокуратурата".

Това бе една от многобройните констатации на шефа на държавното обвинение Иван Гешев, който в петък бе в Поморие за участие в събитие, организирано от фондация "Ханс Зайдел". Заедно със заместника си и шеф на националното следствие Борислав Сарафов главният прокурор даде пресконференция, на която, без да има намерение, както сам призна, говори емоционално. Гешев отчете, че вече нямало смисъл да се възстановяват специализираните съд и прокуратура, дори да има политическа воля за това. Причината – никой магистрат нямало да иска да работи там, а той нямал очи да се опитва да ги мотивира.

Гешев сравни съдебната реформа у нас със смяна на гумите на луксозна кола, от което няма никаква полза. Той отчете, че от 30 години политиците у нас не слушат експертите и си правят каквото искат, а след това се чудят защо нещата не вървят. Той бе попитан и дали има намерение да влезе в политиката, но заяви, че подобен въпрос му е забранено да коментира, защото е главен прокурор.

Законодателен волунтаризъм

Гешев за пореден път повтори, че закриването на специализираните структури е било "законодателен волунтаризъм", а мнозинството от хора дори не подозират до какво сътресение е довело то. Главният прокурор даде следния пример – един човек има няколко присъди и по закон трябва да му се определи една обща. Последната присъда обаче е на специализирания съд и след закриването му няма кой да определи общото наказание. Резултатът е, че човекът просто не влиза в затвора, заяви той.

"Съжалявам, че говоря емоционално, но шест години от живота ми дадох, за да създадем нещо, което е що-годе европейско – специализираните структури. И шест години от моят живот изтекоха като... Това не е проблем за прокуратурата! Тези хора работят. Лошо е за гражданите, лошо е за държавата", заяви Гешев и добави, че закриването на структурата е било политическа екзекуция.

Взеха хубавите гуми и ги продадохa

Главният прокурор пак повтори, че е преживял всички законодателни и съдебни реформи през последните трийсетина години. Той посочи, че у нас те се правят от хора, които не разбират как функционира системата, а резултатите са трагични.

"30 години се говори, мога да ви опиша какво значи законодателна реформа. Трагедия! Почваме на определени години винаги на чисто. Аз съм преживял всичките т.нар. реформи от 1994 г. Законодателната реформа, ако мога да онагледя общо, извинявайте за свободния изказ, е една луксозна кола, която леко се нуждае от ремонт по двигателя. Да, трябва съдебна реформа, но не това, което твърдят. С много хубаво купе и много хубави гуми. И някакви хора казват, че проблемът са гумите. Защо? Защото искат да продадат гумите. И собственикът, който не разбира: Добре, ще сменим гумите с по-евтини, народното събрание или някой друг. Сменят, колата пак не върви. А този, който взима гумите, ги продава. Това е съдебната реформа", обясни Гешев.

Нямам съмнения, но все пак

Делото за катастрофата в Шумен, при което загина млада жена, ще бъде прехвърлено за разследване в друга прокуратура, каза Гешев. Той се застрахова, че нямал съмнения в местната прокуратура, но все пак ще го направи.

В тази история има поне два скандални факт, които пораждат сериозно съмнение за качеството на разследването. Джипът на обвиняемия за инцидента бе откаран на паркинг на МВР, където мистериозно се самозапали. Освен това първоначалната му проба за наркотици бе положителна, а кръвното изследване даде отрицателен резултат. Преди няколко дни с решение на първа инстанция младият мъж бе освободен от следствения арест, а Гешев заяви, че е бесен от развоя на събитията.

Не вярвам да съм заложник

Гешев бе попитан и дали се чувства заложник в името на съставяне на бъдещо правителство. Той отговори, че не вярва да е такъв, защото нямало основание за отстраняването. Висшият съдебен съвет не намери причина той да се раздели с поста си.

Главният прокурор подчерта, че тази процедура във ВСС не е имало как да се развие поради липса на основание. Другият начин за отстраняване би бил свикване на Велико народно събрание и промяна в конституцията. Това вече щяло да е смешно и тъжно.

"Поради причината, че политици, които говорят за върховенство на закона, явно нарушават същите принципи. Защото принципът за разделение на властите едва ли може да се съвмести с това, че понеже лично не харесваш искаш да отстраниш главен прокурор. Тъжно е, защото показва липсва на държавност", коментира Гешев.

mediapool.bg