Кламер БГ - Новини: Гешев: И в сферата на фантастиката опит за отвличане на Божков от прокурори звучи смешно

Гешев: И в сферата на фантастиката опит за отвличане на Божков от прокурори звучи смешно

България

|
Пон, 27 Апр 2020г. 17:23ч.
Гешев: И в сферата на фантастиката опит за отвличане на Божков от прокурори звучи смешно

Да се твърди, че прокурори са се опитали да отвлекат обвиняемия бизнесмен Васил Божков от Обединените арабски емирства е смешно дори в сферата на фантастиката. Това заяви пред Нова телевизия главният прокурор Иван Гешев по повод твърденията, че прокурори са предизвикали скандал при посещението си в ОАЕ като опитали да отведат Божков със себе си. Такава версия бе лансирана от Frognews преди повече от месец.

Творческо изчерпване

"Това говори за едно творческо изчерпване в някои среди, които бълват фалшиви новини срещу прокуратурата. Или може би вторият вариант, който се сещам, с риска да обидя някой, е, че навлизаме в сферата на съдебната психиатрия", каза Гешев.

Той обясни, че е пратил двама ръководители на отдели във Върховната касационна прокуратура в арабските емирства. Посещението им беше в края на февруари, малко след акцията срещу Божков. Тогава Гешев заяви, че прокуратурата е направила всичко, което е могла, а решението зависи от властите на другата държава.

От интервюто му пред Нова телевизия не стана ясно на какъв етап е екстрадицията на Божков и съдружника му Георги Попов, също обвиняем. Гешев обаче отрече да е ставал някакъв скандал при посещението на прокурорите.

"Как си представяте да изпратя двама ръководители на отдели във ВКП, мъж и жена на уважителна възраст, с граждански полет, тежко въоръжени, кацат в Абу Даби, правят опит да отвлекат Божков, както го четох, полицаите им казали: "Ама това не нещо много хубаво, ама поне сте прокурори, тръгвайте си". Те се качват пак тежковъоръжени на гражданския полет, кацат в България, г-н Борисов се притеснява от това, което съм направил, изпраща храни за Абу Даби и те в резултат на това, за да компенсират, ни връщат фурми", заяви Гешев.

Скандалът с фурмите избухна, след като "Биволъ" съобщи, че от общо обявените от правителството 15 тона медицински консумативи, страната ни е получила едва 2-3 тона. Останалото са пратка от фурми. След това министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че фурмите ще се раздават на нуждаещи се и допълни:

"Да не броим фурмите, а медиите да проследят как се предоставят на хората в нужда"

Финансовите престъпления ги разбираме различно

Гешев обясни, че България имала много добри отношения с ОАЕ.

"Но практиката ни показва, че при тях финансовите престъпления са с по-ниска степен на обществена опасност", заяви Гешев.

Божков има над 10 различни обвинения, сред които ръководене на престъпна група. Основната линия на разследване неплащане на стотици милиони такси от хазартна дейност. Към отговорност бяха привлечени и жена му Елена Динева, която е ареста, както и синът му Антон, освободен срещу 1 млн. лв. гаранция.

mediapool.bg