Кламер БГ - Новини: Георги Лозанов: Поведението на Гешев в момента се инструментализира от Радев

Георги Лозанов: Поведението на Гешев в момента се инструментализира от Радев

България

|
Нед, 11 Юни 2023г. 14:41ч.
Георги Лозанов: Поведението на Гешев в момента се инструментализира от Радев

сн. БГНЕС

Поведението на главния прокурор Иван Гешев се инструментализира от президента Румен Радев, коментира в неделя медийният експерт и анализатор доц. Георги Лозанов, бивш председател на СЕМ. Преди ден стана ясно, че президентът може да забави евентуален указ за освобождаване на Гешев.

Голямата битка

"Голямата битка е дали България ще се развива като демократична западна държава, или като недемократична държава - от съветски тип. Тази битка се води в момента основно между президента и Продължаваме промяната (ПП). Така дойдоха нещата, че ПП застана срещу собствения си политически баща, който се оказа след войната, че не иска да олицетворява България като една западна държава, която е активен член на НАТО. Няма съмнение, че идеологът, мозъкът на операцията е ДБ, но ПП са камъче в обувката на българската политики и в тази ситуация това може да бъде много полезно". Това каза Лозанов в предаването "Политически НЕкоректно" на БНР.

По думите му приоритет е прозападно правителство "да обърне курса", който напоследък е бил в източна посока.

"Всичко се свежда до благоденствие и свобода. Как можем да постигнем по-голямо благоденствие и повече свобода. ... Според мен в държавата корупцията силно спадна. Трябва да се закрепи и циментира. И да караме нататък така", каза още той.

Според него има доста сили, които са срещу правителството "Денков-Габриел" и "ще направят всичко възможно да му отрежат час по-скоро главата".

Кои посолства

Лозанов посочи, че темата за влиянието на посолствата е "добре вдигната топка" за "Възраждане" и президента.

"Има много голямо значение кои посолства. България е член на два алианса - ЕС и НАТО. Нашата сигурност е колективна сигурност, като членове на тези два алианса. От тази гледна точка, нашата национална сигурност е във връзка с нашата свързаност с тези два алианса. Тя не е от другаде. Няма Путин да дойде да ни защити от себе си, когато дойде да ни нападне. ... Българинът трябва да се освободи от тази пропагандна мантра, че да си зависим - значи да си в контакт с американците, а да си независим - значи да си в контакт с Путин. Това е абсурдно. ... Западните ни съюзници трябва да помогнат на България да се превърне в демократична западна държава", мотивира се Лозанов.

Според Георги Лозанов главният прокурор Иван Гешев възприема себе си като инструмент.

"Явно се инструментализира от други авторитети, не от Бога. В момента поведението на Иван Гешев се инструментализира от президента Румен Радев", посочи медийният експерт.

mediapool.bg