Кламер БГ - Новини: Георги Гвоздейков: Жалбата в КЗК цели да саботира доставката на хеликоптер

Георги Гвоздейков: Жалбата в КЗК цели да саботира доставката на хеликоптер

България

|
Вт, 31 Ян 2023г. 15:41ч.
Георги Гвоздейков: Жалбата в КЗК цели да саботира доставката на хеликоптер

Георги Гвоздейков, сн. БГНЕС

Директорът на държавното дружество "България Хели Мед Сървиз" Георги Гвоздейков коментира във вторник, че жалбата в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) срещу процедурата за наем на хеликоптер е умишлен саботаж.

Както Mediapool съобщи преди ден срещу процедурите за покупката на 6 медицински хеликоптера от Министерството на здравеопазването и за наем на 1 медицински хеликоптер от дружеството "България Хели Мед Сървиз" има постъпили жалби в КЗК, което ги спира.

По повод жалбата срещу обществената поръчка, обявена от "Хели Мед", Гвоздейков коментира в профила си във Фейсбук, че "всичко това е абсолютно умишлено, целенасочено, тенденциозно, манипулативно с цел саботаж и да не бъде доставен този така необходим хеликоптер, който трябва да спасява човешки животи и да продължаваме да бъдем единствената държава в ЕС без HEMS".

Той поставя и редица въпроси около фирмата, подала жалбата и доколко тя се явява заинтересовано лице в случая.

Законът за обществените поръчки (ЗОП) позволява да бъде подадена жалба от всяко заинтересовано лице. "Заинтересовано лице" е всяко лице, което има или е имало интерес от получаването на определена обществена поръчка и на което е нанесена или може да бъде нанесена вреда от твърдяното нарушение.

"Два дни след крайния срок за подаване на жалби съгласно чл. 197 (1) от ЗОП, на 11 януари 2023 г. в деловодството на "България хели мед сървиз" ЕАД и в КЗК под №60/11.01.2023 е внесена жалба срещу решение № F308152/12.12.2022г.за обявяване на обществена поръчка от забележете – УИЛИНК ООД с ЕИК 202621118. Странно и мистериозно е как КЗК допуска разглеждане на жалба, подадена от фирма УИЛИНК ООД , която е с предмет на дейност: Oтдаване на аудио-визуална техника под наем; техническо обезпечение на семинари и други събития; организиране на събития; търговия със стоки и услуги; търговско представителство, посредничество на местни и чуждестранни физически и юридически лица в страната и в чужбина; внос, износ и реекспорт", коментира Гвоздейков.

Въз основа на информацията от публикуваните финансови отчети, става ясно, че въпросният жалбоподател не упражнява дейност, която да предполага извършване на услуга идентична или сходна с предмета на поръчката -нито е извършвал подобни сделки – видно от публикуваните отчети.

"Още повече, че видно от подадената декларация по чл. 38, ал.9, т.2 от Закона за счетоводството, считано от 2020г. УИЛИНК ООД не упражнява каквато и да било дейност, камо ли предоставяне на лизинг на и/или опериране с поне едно въздухоплавателно средство осигурено с медицинско оборудване. Към момента в УИЛИНК ООД не се осигурява нито едно лице", коментира още Гвоздейков.

Той очаква КЗК да се произнесе с мотивирано определение по искането за налагане на временна мярка "спиране на процедурата" по възлагане на обществената поръчка в законоустановения срок от седем дни.

По думите му това ще забави съвсем умишлено доставката на хеликоптера до приключване на процеса и вземане на окончателно решение от КЗК.

mediapool.bg