Кламер БГ - Новини: Гебрев се усъмни във версията на прокуратурата за опита за отравянето му

Гебрев се усъмни във версията на прокуратурата за опита за отравянето му

България

|
Нед, 15 Дек 2019г. 13:32ч.
Гебрев се усъмни във версията на прокуратурата за опита за отравянето му

Бизнесменът Емилиян Гебрев се усъмни в достоверността на основната версия на прокуратурата за опита за отравянето му през 2015 г. В интервю за бТВ в неделя той заяви, че все още не знае кой се е опитал да отрови него и още двама души преди четири години, но допуска, че става дума за "някаква борба между хора, били преди години съдружници, които си отмъщават един на друг и мен ме вкарват в тяхната игра, а аз нямам каквото и да било отношение по въпроса".

От известно време прокуратурата работи по случая с опита за отравяне на Гебрев, сина му и производствения директор на завода "Емко" Валентин Тахчиев през 2015 г. "Доволен съм,че най-накрая започна да се коментира опитът за покушение, тема на друг разговор е какво е предоставено", посочи Гебрев.

На 10 декември прокуратурата официално обяви, че основната версия, по която работи, е свързана с износ на оръжие за Украйна. Има връзка между покушението срещу него и това на бившия руски шпионин Сергей Скрипал в Солсбъри три години по-късно. И в двата случая се появява един и същи предполагаем офицер на руското ГРУ – Денис Сергеев с псевдоним Сергей Федотов, стана ясно от съобщение на прокуратурата.

От държавното обвинение на този етап отхвърлят подозрението, че опитът за убийство е заради русенския завод "Дунарит", който Гебрев се опита да придобие и така си спечели гнева на депутата и медиен магнат Делян Пеевски, както и обвинение в пране на пари.

В неделя обаче Гебрев изрази мнение, че опитът за убийство не се дължи на износа на оръжие и боеприпаси на неговата фирма към Украйна и уточни, че досега никой не го е питал в какъв размер е този износ.

"Да, изнасял съм, но по-малко от 1/10 от това, което е изнесено за Украйна. Такава концентрация върху мен заради 1/10 – да убиват хора, не виждам смисъл. Въпросът е кой и каква информация е подал на руснаците. Тук е разковничето на опита за убийството. Какви цели и задачи е следвал при подаването на информацията. Това са въпроси, които все още нямат отговор", каза Гебрев.

Бизнесменът опроверга и твърдението, че към април 2015 г- не е имал интерес към оръжейния завод "Дунарит" и уточни, че има документални доказателства, че е стартирал процедурата по придобиване на предприятието още през февруари 2015 г.

В края на миналата седмица предприятието "Емко" излезе с официална позиция, с която попита прокуратурата "защо не разследва собствеността, връзките и дейността на офшорната компания "Виафот", която се използва като основно оръдие за юридическите атаки срещу "Дунарит". Същата задгранична фирма обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията сделката на Гебрев, с която бе увеличен капиталът на "Дунарит", и по този начин той придоби предприятието. В началото на тази година сайтът "Биволъ" публикува документи от "Панамските досиета", които показват, че краен собственик на офшорката е Александър Ангелов, спряган за адвокат на Делян Пеевски заради участието му в сделки, свързани с депутата и избягалия в Сърбия банкер Цветан Василев.

Емилиян Гебрев се оплака, че от 2015 г. насам е мачкан от всички държавни институции.

mediapool.bg