Кламер БГ - Новини: Гвоздейков: Фериботната линия Русе-Гюргево ще намали трафика на границата с 25 на сто

Гвоздейков: Фериботната линия Русе-Гюргево ще намали трафика на границата с 25 на сто

България

|
Вт, 27 Юни 2023г. 14:11ч.
Гвоздейков: Фериботната линия Русе-Гюргево ще намали трафика на границата с 25 на сто

Георги Гвоздейков, сн. БГНЕС

България има пълна готовност за пускането на фериботната линия Русе-Гюргево, но от румънска страна имат още работа, обяви във вторник транспортният министър Георги Гвоздейков. Гвоздейков заедно с вътрешния министър Калин Стоянов проведоха спешна среща с посланика на България в Букурещ Радко Влайков. Разговорите са по повод множество сигнали от последните дни от представители на тежкотоварния бранш за километрични опашки на изход от България към Румъния.

"Ако стартираме в най-кратки срокове ферибота, той ще намали трафика с 25%, което значително ще подобри ситуацията на Дунав мост", обясни Гвоздейков.

"Необходимо е тясно сътрудничество между институциите, които имат отношение към темата и заедно с МВР и местната власт ще създадем организация за решаване на този системен проблем", добави той.

Министър Калин Стоянов коментира, че следи ситуацията ежедневно по всички гранични пунктове и е в постоянен контакт с ръководствата на МВР в страната. “Разпоредил съм работа на пълен капацитет”, допълни той.

Посланик Радко Влайков приветства двамата министри за добрата координация между тях, за по-бързото разрешаване на въпросите от общ интерес. По време на срещата бяха обсъдени и текущи аспекти на отношенията с Румъния и по-конкретно взаимодействието по приемане на България и Румъния в Шенген, свързаността между двете страни и корабоплаването по р. Дунав.

mediapool.bg