Кламер БГ - Новини: ГЕРБ с амбиция за 7 мандата в европарламента

ГЕРБ с амбиция за 7 мандата в европарламента

България

|
Пон, 21 Ян 2019г. 12:41ч.
ГЕРБ с амбиция за 7 мандата в европарламента

Партия ГЕРБ има амбиция за 7 депутати в Европейския парламент – с един повече спрямо сега. Това стана ясно от думите на заместник-председателя на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов пред бТВ.

"Започваме със стартова позиция шест евродепутати и съм убеден, че при добро стечение на обстоятелствата, имаме потенциал и за седем" , каза Цветанов.

Към момента все още не е ясно кой ще води листата на управляващите на евроизборите през май. Това е повод за спекулации в редиците на ГЕРБ и в някои медии. Цветанов похвали единствено работата на еврокомисаря Мария Габриел.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ отбеляза, че увеличава колекцията от часовници, които получава от премиера Бойко Борисов. Преди време двамата сключиха облог и оттогава Борисов дава по един часовник на Цветанов при всяка изборна победа.

"Вече имам около десетина-единайсет", каза Цветан Цветанов.

Изтребителите

"Земна" и "всеотдайна" - такава е била по думите на Цветанов експетризата на управляващите, за да се спрат на американския изтребител F-16 и за започване на преговори със САЩ за закупуването му.

"Това, което е дадено като прогнозна цена, може да бъде намалено. Единственото, което е ясно, е, че цената ще намалява в преговорния процес и че няма да има скрити разходи в последствие. Каквито ще има при останалите оферти", каза той.

Цветанов не пропусна да коментира думите на президента Румен Радев, който нарече правителственото решение за американските изтребители "триумф на лобизма".

"Какъв триумф на лобизма?! Може ли когато водиш преговори с правителството на САЩ, да наричаш това лобизъм?! По този начин трябва да обвиним тези десет държави от ЕС, които са купили такива самолети", отговори Цветанов.

На свой ред той обвини Радев за действията на назначения от него служебен кабинет, който се спря на изтребителите "Грипен".

Според Цветанов това било направено "на тъмно, непрозрачно, осем дни преди полагането на клетва на новия министър-председател и на новото Народно събрание".

На въпрос защо изобщо е обявен конкурс, след като решението ще е политическо и за пред хората ли е била обявена процедурата, зам.-председателят на ГЕРБ коментира:

"За да можеш да вземеш политическо решение то трябва да бъде достатъчно добре информационно осъзнато. А защо тябва да има някакъв спор с президента? С изказванията си той визира периода, в който неговото служебно правителство взе решение. Сегашната процедура е прозрачна. Ние ползвахме експертизата на бившия началник на Румен Радев генерал Константин Попов, който може да бъде много по-земен, много по-всеотдаен".

Цветанов визира бившия командир на ВВС и началник на отбраната Попов, който към момента е депутат от ГЕРБ и председател на комисията по отбрана в парламента. И той като Радев е летец.

mediapool.bg