Кламер БГ - Новини: ГЕРБ предлага 750 лв. глоба за отсъствие на депутат при поименна проверка

ГЕРБ предлага 750 лв. глоба за отсъствие на депутат при поименна проверка

България

|
Вт, 27 Ноем 2018г. 18:04ч.
ГЕРБ предлага 750 лв. глоба за отсъствие на депутат при поименна проверка

Депутатите да бъдат глобявани със 750 лева всеки път, когато поименна проверка установи, че не са в пленарната зала. Такова предложение ще внесе в парламентарната правна комисия нейният председател Данаил Кирилов (ГЕРБ). Той съобщи това в петък след пореден скандал между управляващите и опозицията по въпроса за проверката на кворума.

В момента няма санкция за депутати, които отсъстват при поименна проверка, а само за онези, които не се регистрират в началото на пленарния ден.

Санкцията може да влезе в сила едва след промяна в парламентарния правилник.

Разправията бе провокирана след поименна проверка, при която от опозицията отново напуснаха залата. Но кворум все пак имаше и гласуването на бюджета на НЗОК продължи.

След проверката социалистът Таско Арменков отбеляза, че тя показва 134 депутати, докато в гласуването са отчетени едва 99. Къде са изпаряват останалите 38, запита Ерменков и допълни, че човек остава с впечатлението, кворумът се наглася, за да минават закони.

Димитър Лазаров от ГЕРБ го репликира с думите: "Едни хора, които ги няма на поименната проверка, идват и се изказват. То бива, бива призраци, но чак толкова!". След което Лазаров цитира фразата от Манифеста на Маркс и Енгелс: "Един призрак броди из Европа - призракът на комунизма" и обобщи: "Това е признак за хората с раздвоено съзнание, които не искат да работят".

mediapool.bg