Кламер БГ - Новини: ГЕРБ поиска парламентарно разследване за избора на изтребители

ГЕРБ поиска парламентарно разследване за избора на изтребители

България

|
Нед, 25 Юни 2017г. 18:43ч.
ГЕРБ поиска парламентарно разследване за избора на изтребители

Управляващата партия ГЕРБ ще инициира създаване на анкетна комисия в парламента, която да разследва всичко, свързано с избора на изтребители за българската армия, и как са изпълнявани от служебното правителство на Огнян Герджиков предишни решения на Народното събрание за осигуряване на финансов ресурс за превъоръжаване на войските. Това обяви на пресконференция в неделя председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Шефът на парламентарната комисия по отбрана Константин Попов коментира, че тъй като процесът по придобиване на нов тип боен самолет е в много напреднала фаза Народното събрание, което гласува този бюджет, трябва да е наясно за какво се харчат тези пари. Затова временна комисия трябва да се запознае с фактите и резултатите от тези дейности, иначе парламентът можело да бъде обвинен, че стои встрани от процесите, аргументира се Попов.

Имаме достатъчно съмнения, че президентът Радев е защитил решението за купуването на шведски изтребители (Грипен – б.ред.) и това е станало в период, когато още нямаше окончателно решение на служебното правителство, заяви Цветан Цветанов. Искаме да проверим с парламентарни механизми и разговорите, които ще бъдат проведени с всички участници в този процес как се стигна до това решение и дали имат постъпила информация, която е дисквалифицирала един от участниците служебно, обясни той.

Няма да допуснем заиграване с националните интереси и със сигурността на страната,

декларира още Цветан Цветанов.

По-рано през деня военният министър Красимир Каракачанов коментира, че целият процес по превъоръжаването на армията чака решението на парламента и за модернизацията на сухопътните войски, за да се задвижи едновременно обновяването и на трите вида войски.

В предишното Народно събрание са одобрени проектите да закупуване на новите изтребители за авиацията и на два патрулни кораба, както и за модернизация на съществуващите фрегати, но пехотата не бе включена в плановете, посочи министърът на отбраната. Затова и сега се чака одобрението на парламента за придобиването на нова бронирана машина за пехотата.

"Плановете да пренаписани, а срокът за модернизация – удължен. Така до 2029 г. ще се дават по-малко пари, но по-дълго и за трите вида войски", обясни Каракачанов пред БНР в неделя.

Ако новата схема бъде одобрена от Народното събрание, чак тогава започват реалните преговори , както за закупуване на изтребител, така и за производството на двата патрулни кораба, а също така и бронираната машина. Ние ще се постараем, това е нашата амбиция, в реализирането на тези проекти за превъоръжаването на армията максимално да бъде включен българският военно-промишлен комплекс и да бъдат включени възможностите на българската икономика, заяви Каракачанов.

Според него военнопромишленият комплекс не би имал основания за недоволство, ако проектът бъде реализиран, тъй като освен гарантирана работа ще има и принос за българската икономика.

Ако гарантираме ремонтът и подръжката на тези самолети да се случва в България, това до голяма степен ще бъде един огромен плюс, смята още Каракачанов.

mediapool.bg