Кламер БГ - Новини: ГЕРБ издигна Иван Портних за кмет на Варна

ГЕРБ издигна Иван Портних за кмет на Варна

България

|
Съб, 16 Септ 2023г. 17:09ч.
ГЕРБ издигна Иван Портних за кмет на Варна

Бойко Борисов и Иван Портних, снимка БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията му издига Иван Портних за кандидат за четвърти мандат за кмет на Варна, както и Красимир Николов за кандидат за кмет на Добрич.

Борисов за пореден път отказа да каже кого ще номинира партията за столичен кмет, въпреки изтичането на ретроградния му Меркурий.

Иван Портних е кмет на Варна от 2013 година, а досега успя да се забърка в множество скандали, някои, от които доведоха до активирането на прокуратурата. Той е обвиняем по разследването за спуканата тръба, която в продължение на месеци замърсяваше Варненското езеро с фекални води.

Европейската прокуратура разследва вече втора година делото за корупция в община Варна, свързано с европейската субсидия за развитие на градския транспорт на града.

Европейската прокуратура съобщи, че е започнала разследване за измама по проекта за изграждането на рибарското пристанище "Карантината" на плажа във варненския квартал "Аспарухово". ЕС отпусна безвъзмездното финансиране в размер на 8 млн. лв., а останалите близо 6 млн. лв. бяха дадени от бюджета във Варна.

Другият голям проблем бе създаден след опита на Портних да придвижи сделката с Георги Гергов за "Пловдивския панаир", вместо да върне акциите на държавата.

Въпреки че тротоарите и улиците на Варна са в несравнимо по-добро състояние от тези в София, много варненци са недоволни от недостатъчната защита на архитектурното наследство в града, презастрояването и унищожаването на зелените площи.

Като основен конкурент на Портних във Варна се очертава 45-годишният бизнесмен Благомир Коцев, който ще бъде издигнат от коалицията ПП-ДБ.

Кандидатът за кмет на Добрич на ГЕРБ Красимир Николов бе номиниран още през юли от местната организация на партията. Между 2017 г. и 2021 г. той беше заместник-областен управител, след което стана учител по информационни технологии. Той е лидер и на общинската структура на партията в Добрич.

mediapool.bg