Кламер БГ - Новини: ГЕРБ и ПП-ДБ предлагат промени в процедурите и тайната на осиновяването

ГЕРБ и ПП-ДБ предлагат промени в процедурите и тайната на осиновяването

България

|
Ср, 28 Юни 2023г. 14:21ч.
ГЕРБ и ПП-ДБ предлагат промени в процедурите и тайната на осиновяването

ГЕРБ и ПП-ДБ предлагат промени в процедурите и тайната на осиновяването

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ предлагат общи промени в системата на осиновяването с внесени в Народното събрание промени в Семейния кодекс.

"Ние предлагаме да се подобри начина, по който работи системата за пълно осиновяване. Прави впечатление, че в последните години почти два пъти е паднал броят на осиновяванията. Има редица оплаквания, че процедурата е дълга, тежка и няма достатъчно информация“, обясни Деница Сачева от ГЕРБ, която е една от вносителите на законопроекта заедно с Христо Петров (ПП-ДБ), Екатерина Захариева (ГЕРБ), Искрен Арабаджиев (ПП-ДБ) и др.

В мотивите се посочва, че през 2022 г. са осиновени 372 деца, докато през 2013 г. са осиновени 705 деца.

Същевременно към края на май тази година в регистъра на децата, които могат да бъдат осиновени при условията на пълно осиновяване, са вписани 964 деца, а кандидат-осиновителите са 1773. Причините за спада в осиновяванията са различни, включително сериозния демографски срив и специфичните предпочитания на кандидат-осиновителите.

С измененията се предлага много по-бърз процес по осиновяване на деца, с въвеждане на механизъм за проследяване на всеки детайл от процедурата.

"Ние предлагаме оптимизация на тази процедура чрез създаване на национална информационна система. Тя трябва да дава възможност както за електронно кандидатстване, така и всички, които са кандидатствали, да могат да проследят какво се случва с техните документи, да може да се прави първичен електронен подбор, така че да бъдат осигурени най-добрите възможностите за детето и да има възможност за проследимост за всичко, което се случва в съветите за осиновяване“, обясни тя.

Сачева каза още, че се предвижда и отпадане на възможността за разсиновяване, така че децата да не преживяват травми от един подобен акт. В мотивите е записано, че ще отпадне опцията за разсиновяване поради “други обстоятелства“, което позволява широко тълкуване и злоупотреба с правната норма. Вместо това се записва, “други обстоятелства, които дълбоко разстройват отношенията между осиновителя и осиновения“, като степента на разстройване ще се оценява от експерти.

Със законопроекта се гарантира правото на осиновения да познава произхода си съгласно Конвенцията за защита правата на човека. Въвежда се и задължение за оказване на съдействие при предоставянето на информация за произхода от страна на съхраняващите информация органи на местната и централната власт. Понастоящем дори при допуснато разкриване на тайната на осиновяването от съда, не е прецедент органите на местната и централната власт да отказват.

Наследниците на осиновения също се предвижда да имат право на информация за осиновяването като заинтересовани лица.

Максимална възрастова разлика от 50 години между осиновител и осиновен.

mediapool.bg