Кламер БГ - Новини: ГЕРБ води със 7% на БСП, "Демократична България" има над 6%

ГЕРБ води със 7% на БСП, "Демократична България" има над 6%

България

|
Вт, 28 Май 2019г. 14:28ч.
ГЕРБ води със 7% на БСП, "Демократична България" има над 6%

ГЕРБ печели европейските избори с близо 7 на сто преднина пред БСП.

Другите партии и коалиции, които ще имат свои евродепутати, са ДПС, ВМРО и "Демократична България". Това показват резултатите при 100% обработените протоколи в районните избирателни комисии (РИК).

Партия ГЕРБ печели 31.07%, следвана от коалиция "БСП за България" с 24.26%, ДПС – 16.55%, ВМРО – 7.36% и "Демократична България" – 6.06%.

Това са междинните резултати при първото въвеждане на протоколите, каза говорителят на ЦИК Александър Андреев. Той уточни, че при повторното въвеждане и отстраняване на несъответствията ще бъдат уточнени окончателните резултати.

В ЦИК предстои приемането на последната РИК - Търговище. След като тя пристигне, ще започне повторното въвеждане на протоколите на последните РИК.

При 100% обработени протоколи в РИК избирателната активност на евроизборите е била 33.27%, съобщиха от ЦИК.

От данните от първото въвеждане на протоколите става ясно, че 36.71% от избирателите са гласували с преференция. Преференциалното гласуване се наблюдава при всички политически сили. Най-висок процент преференции има при ВМРО и "Демократична България" - над 50 % от гласувалите.

Окончателното разпределение на мандатите ще стане ясно в сряда, а в петък ще се разбере със сигурност и кои са новите евродепутати от България, уточниха от ЦИК.

Междувременно от ВМРО обявиха, че ще имат двама представители в Европейския парламент - Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков. Това показват данните от паралелно преброяване на гласовете от протоколите от цялата страна, направено от ВМРО.

"Забавянето на крайните официални резултати от ЦИК очевидно даде повод за спекулации, но математическата истина е една – 2 мандата за войводите", се казва в позиция на партията, изпратена до медиите. Поводът за съобщението са публикации, че ВМРО губи един мандат.

"Няма истина в тези твърденията. Разпределението е по системата "Хеър-Ниймайер" и предполага неизпълнените мандати да се разпределят на принципа най-големия остатък", се казва още в съобщението.

Очаквайте подробности

.

mediapool.bg