Кламер БГ - Новини: ГДБОП разследва фалшиви мейли, разпращани от името на МЗ

ГДБОП разследва фалшиви мейли, разпращани от името на МЗ

България

|
Пон, 13 Апр 2020г. 20:38ч.
ГДБОП разследва фалшиви мейли, разпращани от името на МЗ

Фалшиви спам мейли, разпращани от името на Министерството на здравеопазването, се разследват от отдел "Киберпрестъпност" на ГДБОП. Сигналът за тях е бил получен в понеделник следобед.

При извършената проверка на място от служители на ГДБОП се установява, че в следобедните часове на 13 април хиляди български интернет потребители са получили фалшив мейл, претендиращ да е изпратен от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Фалшивите спам мейли са разпратени, като са използвани няколко десетки компрометирани пощенски кутии на български фирми от български хостинг компании.

Съвместно с няколко хостинг компании, незабавно са предприети мерки за преустановяване изпращането на подобни спам мейли.

Пощенската кутия и друга дигитална инфраструктура на Министерството на здравеопазването не са компрометирани и спам мейлите не са разпратени оттам.

Работата по установяване на произхода на атаката се провежда в момента от служителите на отдел "Киберпрестъпност" в съдействие с хостинг компаниите.

mediapool.bg