Кламер БГ - Новини: Вътрешният министър е "изключително гневен" на ситуацията по пътищата

Вътрешният министър е "изключително гневен" на ситуацията по пътищата

България

|
Вт, 20 Юни 2023г. 13:50ч.
Вътрешният министър е "изключително гневен" на ситуацията по пътищата

Снимка: МВР

Вътрешният министър Калин Стоянов е имал среща със семейства и близки на загинали при катастрофи, съобщи силовото ведомство. Той им е заявил, че борбата с войната по пътищата е приоритет и за МВР, и за правителството. Полицията е представила комплекс от мерки за подобряване на ситуацията, казал е още Стоянов.

Гневен

"Аз лично съм изключително гневен на всичко, което се случва по пътищата. Затова за мен справянето с този проблем е приоритет", казал е Стоянов.

Той се е запознал с всеки отделен случай и е поел ангажимент да следи развитието му. Стоянов е казал още, че е съгласен, че трябва да се приемат промени в Наказателния кодекс, за да се може причинената смърт на пътя след употреба на алкохол и наркотици да се третира като умишлено убийство.

"В крайна сметка решението ще се вземе от Народното събрание, но усещам, че има нагласа това да се случи", е заявил той.

Дежа вю

Срещите на отговорни фактори в държавата с роднини на загинали и обещания за действия са практика от известно време. Резултатът досега е нулев.

Още по темата:

Евентуален умисъл: Защо делото за смъртта на Милен Цветков приключи с девет години затвор

Докато беше главен прокурор Иван Гешев правеше същото. Той приемаше почернените семейства, а после обясняваше, че депутатите не обръщат внимание на предложенията за промени в закони, направени от прокуратурата.

Въпросът с умисъла при причинена смърт на пътя също е обсъждан неведнъж. Прокуратурата дори се опита да създаде практика повдигайки обвинения за евентуален умисъл на Кристиян Николов, подсъдим за смъртта на журналиста Милен Цветков. Съдът обаче отхвърли тази теза. По правило съдебната практика у нас счита престъпленията по транспорта за непредпазливи.

Закани за обвинения в умисъл имаше и по делото срещу Георги Семерджиев, осъден на 20 години заради смъртта на две млади жени при катастрофа миналото лято. Впоследствие обаче прокуратурата се отказа и той бе осъден неумишлено престъпление. Наказанието му не е окончателно и може да се обжалва.

mediapool.bg