Кламер БГ - Новини: Върховният съд присъди 800 000 лв на пострадала от катастрофа

Върховният съд присъди 800 000 лв на пострадала от катастрофа

България

|
Съб, 04 Ноем 2023г. 16:31ч.
Върховният съд присъди 800 000 лв на пострадала от катастрофа

Върховният съд присъди 800 000 лв на пострадала от катастрофа

Върховният касационен съд присъди рекордното обезщетение от 800 000 лв. на жена с изключително тежки увреждания след катастрофа. Сумата ще трябва да бъде платена от застрахователя по "Гражданска отговорност", съобщава правният сайт lex.bg.

Катастрофата става на 29 ноември 2015 гodina. Жената се е качила в автомобил, който е управляван от шофьор без книжка. Малко по-късно той се врязва с колата в крайпътно дърво, а тя получава изключително тежки увреждания.

Шофьорът получава тригодишна условна присъда с пет години изпитателен срок след споразумение с прокуратурата.

Жената тогава е на 21 години и след инцидента получава съчетана травма –тежка черепномозъчна травма и много други наранявания по цялото тяло. Те е в кома осем дни, а след това е претърпяла две операции. За около година е била на легло и е имала непрекъсната нужда от чужда помощ.

Жената не може да се справя сама и до ден днешен, тъй като здравословното ѝ състояние не позволява да се придвижва самостоятелно и да се обслужва сама. Прогнозите за развитието на процеса за в бъдеще са много неблагоприятни.

Последиците обаче не са само физически, а и психически и те не подлежат на обратно развитие. Тя не е в състояние да се грижи за малкото си дете. За нея и за детето се грижи майка ѝ.

След инцидента тя предявява частичен иск за обезщетение, в който претендира 400 000 лв. от общо 800 000 лв. и е уважен съдилищата. Така жената предявява претенцията си до пълния размер на иска – до 800 000 лева, който също е уважен.

В решението си първоинстанционният съд пише, че животът на жената след катастрофата е коренно променен.

“От жизнена и млада 21-годишна жена, активна – работоспособна и работеща, самотен родител, отглеждащ самостоятелно детето си, водеща социален живот – излизала с приятели, общувала с хора, ищцата се е превърнала в трудноподвижна и обезобразена (заради парализата на лицето) жена с наднормено тегло, неспособна да се движи самостоятелно, да излиза навън, да работи, да взема самостоятелни решения за себе си и за детето си, да се грижи самостоятелно за себе си и за детето си, да го възпитава и полага нормалните майчински грижи, да му показва обич и да го подкрепя в развитието му, да прекарва време с него и го подпомага в игрите и обучението му, да води нормален и смислен разговор, да прави самостоятелни планове и да ги осъществява“, се казва в решението на съда, което е потвърдено и от върховните магистрати.

mediapool.bg