Кламер БГ - Новини: Вълна от възмущение срещу лидера на АЛДЕ, защитил Доган от плажуващите "екстремисти"

Вълна от възмущение срещу лидера на АЛДЕ, защитил Доган от плажуващите "екстремисти"

България

|
Четв, 16 Юли 2020г. 13:38ч.
Вълна от възмущение срещу лидера на АЛДЕ, защитил Доган от плажуващите "екстремисти"

Председателят на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) Ханс ван Баален защити в пост в Туитър почетния председател на ДПС Ахмед Доган и нарече хората от протестното плажуване в прак "Росенец" миналата събота "ексремисти", които са атакували Доган и неговата частна собственост.

Позицията на Баален провокира вълна от възмущение под поста му от страна на българи, които я определиха като срамна, обидна, невярна и подвеждаща. Те уточняват, че протестиращите на Росенец не са атакували частна собственост на Доган и плажните ивици са изключителна държавна собственост. Много от тях информират Баален за генезиса на Доган, миналото му на агент на ДС и признанието му че той е "инструментът във властта, който разпределя порциите на фирмите в държавата".

MRF President of Honour Ahmed Dogan introduced ethnic peace in Bulgaria. He should be treated with respect. It is a shame that extremists are attacking him and his property. @dps_news pic.twitter.com/MzuWj98RUM

— Hans van Baalen (@hansvanbaalen) July 14, 2020

"Как можете да кажете, че е "негова собственост"? Това е пряко нарушение на чл. 18 от Конституцията на Република България", пише @iv_aleksandroff.

"Доган е бивш агент на тоталитарната тайна служба в България, доносничил срещу приятелите си. По-късно той развива връзки с подземния свят. Често се е хвалил, че той е този, който разпределя порциите от европейските средства в България", гласи друг от коментарите на @danielkdimitrov.

"Такъв позор е да напишете нещо подобно. Доган винаги е използвал етническата карта за да гради личната си империя. В същото време хората, които гласуват за него остават необразовани и бедни и взимат пари за вота си на всички избори", пише @kido_bea.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че е изумен от думите на председателя на АЛДЕ.

Иванов изпрати открито писмо на Баален, в което разяснява, че не е имало атаки към личността или собствеността на Ахмед Доган, който обитава имот в близост до плажа. В същото време обикновени хора от цяла България са били избутани по брутален начин, особено хората, които акостират с лодка на държавна земя. Те са изблъскани от брега и са заплашвани от служители на Националната служба за охрана (НСО).

Иванов информира Баален, че изрично е призовал всички да спазват закона, да избягват всякаква форма на насилие и да не нарушават частната собственост, което и присъстващите са направили.

И че в същото време симпатизанти на ДПС, партията на Ахмед Доган, са докарани в Росенец от цялата страна.

"Въпреки всички спекулации срещата между двете групи премина добре, без нито един инцидент, и двете групи пееха заедно националния химн", посочва Иванов.

В коментара си към думите на ван Баален, че Ахмед Доган е установил етническия мир в България, Иванов спомена агентурното минало на почетния председател на ДПС.

"Дългогодишното твърдение на г-н Доган и неговата партия, че са единствен гарант на етническия мир доведе до ситуация, в която зад тази фалшива претенция малка група от висшестоящи членове на ДПС, близки до него, се превърнаха в един от най-значимите източници на корупция в България", пише Иванов.

Иванов изрази притеснението си от факта, че споделената от ван Баален позиция, базирана на невярна информация, е повод за разочарование у българите, които по принцип подкрепят Евросъюза и общите за страните в него ценности.

mediapool.bg