Кламер БГ - Новини: "Възраждане" пак провокира хаос в парламента и успя да прекъсне работата му

"Възраждане" пак провокира хаос в парламента и успя да прекъсне работата му

България

|
Ср, 07 Юни 2023г. 19:05ч.
"Възраждане" пак провокира хаос в парламента и успя да прекъсне работата му

Работата на Народното събрание се превръща в заложник на агресивните изблици на лидера на "Възраждане" и депутатите му. В сряда заседанието на парламента отново прекратено предсрочно именно поради тази причина. Тактиката на проруската партия явно е да ескалира напрежението в парламента и извън него, да създава впечатление за хаос и по този начин да дискредитира работата на законодателната и изпълнителната власт.

За разлика от миналата седмица, този път не се стигна до физически сблъсъци, но Костадин Костадинов и хората му успяха да попречат на Явор Божанков от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) да се изкаже от парламентарната трибуна. Това стана минути, след като депутатите от "Възраждане" направиха възможно санкционираният по глобалния закон "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски да стане част от парламентарната комисия по конституционни въпроси.

Явор Божанков от ПП-ДБ поиска думата, за да обясни защо е гласувал "против" предложението за Пеевски. Щом излезе на трибуната, обаче, депутати от "Възраждане" го обградиха и започнаха да му пречат да говори, а той извади телефона си и започна да снима. Квесторите в залата застанаха помежду им. В създалата се суматоха председател на парламента Росен Желязков (ГЕРБ) обяви почивка в опит да успокои напрежението в залата.

Напрежение в стаята на "Възраждане"

Съпредседателят на ПП Кирил Петков използва паузата, за да отиде в стаята на "Възраждане" в опит да говори с депутатите им за станалото в залата. Така се стигна до поредно напрежение – между Петков и Костадинов. Двамата си говориха на висок тон пред медиите, които бяха пуснати да снимат ставащото.

"Господин Петков, нямате място в тази стая", започна да крещи лидерът на "Възраждане". Петков пък му отговори, че никой не може да си позволява да пречи на народните представители да се изказват от трибуната.

Двамата си размениха и обвинения в неадекватност. Спорът продължи няколко минути.

"След почивката Божанков отново ще излезе на трибуната. Никой в НС няма право да спира изказването на народен представител, който е избран с гласовете на българските граждани", каза Кирил Петков пред журналисти.

Той определи като абсурд опитите на "Възраждане" да осуетят изказването на Божанков от парламентарната трибуна.

"Те не искат техните избиратели да разберат, че "Възраждане" в гласуването подкрепи Делян Пеевски за конституционната комисия", коментира Петков.

Още миналата седмица от "Възраждане" се заканиха, че "повече няма да позволяват на депутатите от ПП-ДБ Манол Пейков и Явор Божанков да се изказват от парламентарната трибуна". ПП-ДБ определиха това като атака срещу парламентарната република. Тогава в пленарната зала се стигна до физически сблъсъци, заплюване, заплахи, обиди, счупени очила и одрана буза на депутат, а заседанието пак беше предсрочно прекратено.

Наказание за Костадинов и предсрочния край на заседанието

След почивката председателят на НС Росен Желязков наложи наказание с порицание за нарушаване на реда в пленарната зала на Георги Георгиев от ПП-ДБ и на Деян Николов, Емил Янков, Стоян Таслаков, Славчо Крумов и Костадин Костадинов от "Възраждане".

После Явор Божанков се опита отново да се изкаже от трибуната, а от "Възраждане" отново скочиха да му пречат, но квесторите направиха жива верига между тях.

"Уважаеми колеги от "Възраждане", това, което правите, е противоконституционно. Вие нямате право да лишавате народен представител от правото му да представялява своите избиратели", каза Желязков.

Божанков пак се опита да се изкаже.

От "Възраждане" започнаха да крещят, а малко след това Желязков обяви, че отстранява Костадинов от заседанието. Това решение предизвика аплодисменти в пленарната зала. Лидерът на "Възраждане" обаче не напусна залата, а депутатите му продължиха да стоят пред трибуната и да викат.

В крайна сметка Желязков реши да прекрати заседанието.

mediapool.bg