Кламер БГ - Новини: Втори ден протести на миньорите. Плановете за въглищния преход вече са в Брюксел

Втори ден протести на миньорите. Плановете за въглищния преход вече са в Брюксел

България

|
Съб, 30 Септ 2023г. 21:34ч.
Втори ден протести на миньорите. Плановете за въглищния преход вече са в Брюксел

Сн. БГНЕС

Протестите на енергетиците и миньорите продължиха и в събота, блокирайки през целия ден основни пътища в цялата страна. Продължават блокадите по магистрала "Тракия" при Стара Загора и Прохода на републиката.

Правителството прие Плана за справедлив въглищен преход, като реши въглищните мощности да не бъдат закривани до 2038 година, а в събота канбинетът изпрати трите плана за справедлив преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник в Брюксел.

Протестиращите миньори отказаха преговори с представители на правителството и отхвърлиха поканата на премиера Николай Денков за разговори в неделя.

Въпреки че бе постигнато съгласие, ако миньори и енергетици решат да напуснат сектора, да получат до 36 работни заплати,

протестиращите продължават действията си и предизвикват транспортен хаос в страната.

В събота и пернишките миньори и енергетици също излязоха на мирен протест на републиканския път за Кюстендил в района на автогарата в Перник.

Министърът на енергетиката Румен Радев oтиде на блокадата край Стара Загора, след като планираната среща в административната сграда на ТЕЦ "Марица изток 2" не се състоя.

"Това, което е най-важно за всички хора, е да имаме разговори, да имаме диалог, да има чуваемост. Мисля, че едва ли има някой, който да не споделя загриженост за всяко работно място", каза министър Румен Радев.

Toй потвърди, че териториалните планове за справедлив преход вече са изпратени.

"Изпратените планове стартират преговорния процес с Брюксел, а не го предопределят“, каза още министърът на енергетиката.

Енергетици и миньори поискаха от Радев извънредно засезание на Министерския съвет, на което техни представители да обсъдят с властта спорните планове. Министърът не пое гаранции за такова заседание и за пореден път ги призова да приемат поканата на Денков за разговори утре в София.

Протестиращите искат оставката на Радев: "Не ни спасявайте"

Протестиращите, които затвориха магистралата, скандираха "оставка", а един от тях се обърна към министъра с думите:

"Не ни спасявайте. Уморихме се от това спасение. Сложихте ни примката на врата. Записаното в териториалните планове е краят на нашата работа, на нашите съдби. Буквално още от утре трябва да си търсим билети за някоя друга държава".

Блокирани пътни артерии

Блокирани са и двете платна на магистрала "Тракия" в района на 208-ия километър край Стара Загора.

Протестиращите решиха блокадите да останат и през нощта въпреки ниските температури и отказаха да изпратят преговарящи с правителството, съобщи БНТ.

Проходът на републиката също остава на затворен. Блокирани са и всички обходни маршрути, заради които се образуваха километрични опашки от тежкотоварни автомобили.

Протестиращите се заканват, че ще останат на своите позиции най-рано до понеделник.

Голяма част от служителите на жандармерията и полицията са били отзовани през нощта, съобщи Бисер Бинев, лидер на КТ "Подкрепа" в "Мини Марица – изток", съобщи БНР.

Заради блокадите на миньори и енергетици в района на Стара Загора са въведени следните обходни маршрути:

За пътуващите по магистрала "Тракия" той е от пътен възел "Нова Загора" по пътя към Нова Загора - Сливен до пътен възел "Свобода".

За пътуващите по път Казанлък - Стара Загора: за гр. Стара Загора - през с. Памукчии, с. Християново, Калояновско шосе; от Стара Загора в посока Казанлък - по пътя Стара Загора - Нова Загора - Сливен, бул. "Калояновско шосе, с. Християново, с. Памукчии.

И пернишките миньори се включиха в протеста

Пернишките миньори и енергетици също излязоха на мирен протест на републиканския път за Кюстендил в района на автогарата в Перник, съобщи БНР.

Протестът е знак на солидарност с колегите им от Стара Загора. Вчерашното решение на правителството, не ни удовлетворява, заявиха работещите във въгледобива и енергетиката.

Те настояват да бъдат приети всички внесени в Министерския съвет предложения и са категорични, че протестите им ще продължат. Засега няма блокади на пътища.

Работещите издигнаха плакати с надписи "Трансформация, а не ликвидация", "Искаме работа, а не подаяния", "Не убивайте енергетиката на България", "Долу зелената мафия". Те са категорични , че остават в стачна готовност.

"Днес отново сме тук, за да окажем пълна подкрепа на колегите от "Марици"-те. Искаме да покажем на управляващите, че ние не се отказваме.За момента стачката ни е неефективна, само предупредителна, но сме в пълна готовност за ефективни стачни действия, ако не се приемат нашите искания. Годината- да, приеха 2038-ма, но 40-те % намаление на въглищните емисии не ни устройва, защото това означава минимум 50-60 % загуба на работни места", заявиха протестиращите.

Сред протестиращите бе и директорът на "Топлофикация Перник" Чавдар Стойнев.

"Основните неща, които искахме, не ги виждаме в плана. Ние сме готови на по- ефективни стачни действия. Това днес е мирен протест, само като предупреждение. Нямаме намерение да се блокират пътища, да се причинява неудобство на хора. просто търсим подкрепа и повече гласност", каза Стойнев.

Правителството прати плановете в Брюксел

В събота правителството изпрати в Брюксел трите плана за справедлив преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник.

Тертиториалните планове за справедлив преход за въглищните райони вече са изпратени в Брюксел, съобщи министърът на енергетиката Румен Радев след среща с административното ръководство на ТЕЦ "Марица изток" 2, която продължи повече от 3 часа.

Той заяви, че недоволните енергитици и миньори не застрашават с демонстрациите си функционирането на системата и изпълняват своите задачи.

Радев призова протестиращите да имат търпение и да влязат в разговори.

mediapool.bg