Кламер БГ - Новини: Туристите вече влизат в Гърция само през ГКПП "Кулата"

Туристите вече влизат в Гърция само през ГКПП "Кулата"

България

|
Нед, 05 Юли 2020г. 18:20ч.
Туристите вече влизат в Гърция само през ГКПП "Кулата"

Всички граждани, пътуващи с туристическа цел към Република Гърция, могат да преминат само през ГКПП "Кулата" от 14 ч. в неделя, съобщиха от Гранична полиция.

От този час в неделя и на ГКПП Маказа бе преустановено пропускането на туристи. През този граничния пункт бе допуснато да преминават собственици на имоти в Гърция с документ за собственост.

На ГКПП "Илинден" и ГКПП "Капитан Петко войвода" към Гърция се пропускат товарни автомобили и сезонни работници със съответните документи. На ГКПП "Ивайловград" – само сезонни работници.

Не се извършва преминаване през ГКПП "Златоград" и в двете посоки.

Заради нарастване броя на заразените с коронавирус у нас, в Сърбия и Румъния, гръцките здравни власти масово правят PCR тестове на границата, като проверяват и новите формуляри за локализация на пътници и персоналните QR кодове, което допълнително забавя придвижването.

В първите часове след въвеждането на новите ограничения трафикът бе относително спокоен, предаде БНР. Към 17 ч. в неделя на изход към Гърция колоната от тежкотоварни автомобили бе малко над 1 километър, но задръстване нямаше. Леките автомобили минаваха безпроблемно и в двете посоки.

В същото време всички туристи се пропускат на влизане в България на работещите гранични пунктове без ограничения.

Междувременно, Гърция обяви, че затваря границата си за сръбски граждани поради високото разпространение на новия коронавирус там, предаде БНР.

От понеделник, 6 юли, в 6 часа сутринта Гърция няма да допуска влизане на сръбски граждани от всички гранични пунктове, съобщи зам.-говорителят на правителството Пелони. Забраната е в сила до 15 юли и е в зависимост от епидемиологичната обстановка в Република Сърбия.

Ще се допуска влизане на сръбски граждани само по спешни случаи със специално разрешение, допълват властите в Гърция.

Анулират се всички резервации на сръбски туристи при създалата се обстановка.

В същото време предимно от Северна Гърция туроператорите съобщават, че много румънски туристи също започват да анулират почивките си в Гърция поради силния трафик и чакане с часове на граничния пункт "Кулата - Промахон". От Халкидики информират, че са доволни от българските туристи, които пристигат всеки ден, допълни БНР.

mediapool.bg