Кламер БГ - Новини: Всички свидетели срещу Ахмед Муса се отказаха от показанията си

Всички свидетели срещу Ахмед Муса се отказаха от показанията си

България

|
Четв, 06 Окт 2016г. 16:57ч.
Всички свидетели срещу Ахмед Муса се отказаха от показанията си

Всички свидетели на прокуратурата по делото за радикален ислям срещу Ахмед Муса и групата му се отказаха от първоначалните си показания. Това се случи по време на разпитите пред Пазарджишкия окръжен съд, който гледа делото в четвъртък, съобщи БНР.

Разследващите са разпитали по време на досъдебното производство множество живущи в ромския квартал "Изток". После пред съда вкупом те заявили, че по време на първоначалните си показания са били объркани и неправилно разбрани.

Свидетелите са обяснили, че в проповедите, организирани от Ахмед Муса, се е говорило единствено за религия и как правилно да се изпълняват молитви. В съдебната зала Ахмед Муса се обърна към част от свидетелите с въпрос: "Казвал ли съм, че на територията на България трябва да се наложи ислямът с война?". Отговорите бяха "не", посочва националното радио.

При намеса на обвинението с въпроси обаче стана ясно, че именно в джамията "Абу Бекир" в Пазарджик се е разпространявала книгата "Вероотстъпване", която е забранена в европейските страни заради призивите към джихад.

Според прокурор Нели Попова отказът на свидетели от първоначалните му показания е класика в нашето правораздаване. "Мислите ли, че разследващият може да си измисли това и да го пише? Едно изречение е вярно, едно изречение е измислено. Това е абсурд", обяви тя.

Основният обвиняем по делото в Пазараджик е Ахмед Муса. Според прокуратурата от ноември 2013 г. до ноември 2014 г. той е проповядвал чрез фейсбук, организирал е издаването на книгата "Науакиду`л Ислям" (Вероотстъпване) и е произнасял проповеди в пазарджишката джамия Абу Бекир. В социалната мрежа Муса е публикувал снимка на фона на знамето на "Ислямска държава".

Заедно с Муса обвиняеми са още 13 души. Разследването два пъти бе връщано от съда на прокуратурата заради процесуални нарушения.

mediapool.bg