Кламер БГ - Новини: Отменя се официалното честване за 3 март на Шипка заради коронавируса и грипа

Отменя се официалното честване за 3 март на Шипка заради коронавируса и грипа

България

|
Пон, 02 Март 2020г. 18:14ч.
Отменя се официалното честване за 3 март на Шипка заради коронавируса и грипа

По препоръка на оперативния щаб срещу разпространенението на коронавируса областната администрация в Стара Загора отмени официалното честване за 3 март на връх Шипка. Достъпът за граждани, желаещи да поклонят пред Паметника на Свободата остава отворен.

Въпреки че в страната ни няма регистриран случай на новия коронавирус, в последните дни се наблюдава грипна вълна от вирус тип “Б” в областите Варна, Бургас, Пловдив, Разград, Сливен, Ямбол, Стара Загора, София-област и др. Общопрактикуващите лекари и училищните ръководства съобщават за увеличена заболяемост от респираторни инфекции и грип, във връзка с което на места предстои обявяване на грипна епидемия, а за учениците – и на грипна ваканция. Справката на епидемичната ситуация показва, че обстановката в страната се усложнява и от активирането на други инфекциозни заболявания.

Заради това Националнят оперативен щаб препоръча на властите да бъдат отменени всички тържествени мероприятия на връх Шипка по случай Националния празник на България – 3 март.

"Решението на Щаба е съобразено със становищата на привлечени към него експерти от областта на епидемиологията, инфекциозните болести, вирусологията и превантивната медицина. Причина за препоръката, адресирана с официално писмо на председателя на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски до президента на България, председателя на Народното събрание, министър-председателя, областния управител на Стара Загора и кмета на община Казанлък, е, че струпването на големи групи хора на едно място е предпоставки за епидемиологични рискове", заявяват от щаба.

Днес са изследвани 69 проби и всичките са отрицателни

Днес във Военномедицинска академия (ВМА) са изследвани 30 проби за коронавируса, а в Националната референтна лаборатория - 39 проби. Резултатите от всички са отрицателни.

Във ВМА са приети трима души, от които единият е германски гражданин, пребиваващ в момента в България и е свързан с пътуване до Италия. Другите двама пациенти са български граждани.

Общо малко над 100 изследвания за коронавирус са направени до момента от Националната референтна лаборатория, а около 156 случая са изследвани във ВМА. Всички подлежат на втора отрицателна проба.

Професор Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести, заяви, че се наблюдава спад в постъпващите пациенти.

"Този спад се дължи на факта, че доста хора, които бяха в Италия се върнаха. Те бяха контролирани по границите, по летищата. В момента най-важното, според мен, е как ще реагират областните болници в страната с подготовката на инфекциозните отделения на персонала на работата по издирване на хора с клинични прояви", каза той.

Скоро от ВМА ще бъдат освободени двамата първи хоспитализирани пациенти, след като им се направят повторните проби.

Грипна ваканция в 5 области

Учениците в 5 области излизат в грипна ваканция заради повишената заболеваемост от грип B.

Учениците в Бургас излизат в грипна ваканция до понеделник, съобщи кметът на града Димитър Николов след проведен разговор с директора на РЗИ-Бургас. Процентът на болните ученици в бургаските училища вече е между 20 и 30%.

"Тези данни са тревожни и дават основание за обявяването на грипна епидемия. Неучебните дни ще бъдат 4, 5 и 6 март”, съобщи Николов

Грипният вирус е тип Б и засяга най- много децата между 5 и 15 години.

"Утре, на националния празник 3 март ще бъдат отменени всички масови събития с участието на деца. Бъдете внимателни! И моля ви, не подценявайте превантивните противогрипни мерки!”, призова Николов.

От утре до 6 март включителн, всички училища в община Варна затварят врати. Заболелите са 168 на 100 000, преобладава грип Б. Предприемат се и ограничителни мерки за свижданията в болниците и в детските и в женските консултации. За Варненска област предстои да се реши дали се удължава грипната ваканция в община Дългопол, която беше обявена преди ден, и дали в община Провадия, където в едно от училищата има повече болни деца, ще се обяви грипна ваканция, но това ще стане ясно на 4 март. За останалите общини ще се решава поетапно, в зависимост от нивото на заболеваемост.

Районната здравна инспекция в Перник препоръча учениците да излязат в тридневна ваканция след националния празник. Предложението е за цялата област и е във връзка с двойни скок на регистрираните случаи на остри респираторни заболявания в региона, като най-много са болните във възрастовите граници от 0 до 29 години. Предвид това и доказаната циркулация на грипни вируси тип А и тип Б, и с цел ограничаване интензивността на епидемичния процес местната здравна инспекция предлага 4, 5 и 6 март да бъдат обявени за неучебни. За повечето ученици в региона това ще бъде втората грипна ваканция тази година, а за възпитаниците на начално училище "Архимандрит Зиновий”, основно училище "Христо Смирненски” и за Техническата професионална гимназия „Н. Й. Вапцаров” в Радомир - третата поред грипна ваканция.

Поради повишаване заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания, на регионалните управления на образованието в областите Шумен и Благоевград също е препоръчано преустановяване на учебните занятия във всички училища от 4 до 6 март, включително.

mediapool.bg