Кламер БГ - Новини: Временно е възстановен токът на помпените станции на ВиК Шумен

Временно е възстановен токът на помпените станции на ВиК Шумен

България

|
Четв, 18 Май 2023г. 17:10ч.
Временно е възстановен токът на помпените станции на ВиК Шумен

Заплахата за спиране на тока на ВиК-Шумен остава, сн. Dariknews.bg

Възстановено е електрозахранването на помпените станции на ВиК Шумен, което в сряда бе преустановено по искане на доставчика на ток на водния оператор, заради спор за дължими 7 млн. лв. Това съобщиха от мрежовия оператор в Североизточна България "Енерго-Про" в четвъртък с уточнението, че това е станало по искане на снабдителя "Кумер" ООД, но е валидно само за деня. Остава графикът за прекъсването на електроснабдяването в 10 часа на 22 май – понеделник, но това може и да не се случи при искане от страна на "Кумер".

От електроразпределителното предприятие уточняват, че нямат отношение по спора между ВиК - Шумен и доставчика му на ток, а по закон са длъжни да изпълняват искане за прекратяване на електрозахранването при неплатени сметки.

Преди ден, заради спирането на тока за помпените станции на ВиК-Шумен, без вода останаха около една трета от живеещите в Шумен, почти целият град Велики Преслав, отново една трета от потребителите в Нови пазар, както и части от общините Хитрино, Каолиново и Венец.

От електроразпределителното дружество допълват, че многократно са сигнализирали за очертаващия се проблем Българския ВиК Холдинг, който е собственик на ВиК-Шумен, принципала му регионалното министерство, както и енергийното, енергийния регулатор, ДАНС, Областна администрация Шумен, Община Шумен, РД Пожарна безопасност и защита на населението с копие до ВиК Шумен.

Очаква се предприемане на ефективни действия от отговорните адресирани институции и дружества, допълват от мрежовия оператор.

mediapool.bg