Кламер БГ - Новини: "Воля" иска работна група в НС да проучи случаите на агресия в училищата

"Воля" иска работна група в НС да проучи случаите на агресия в училищата

България

|
Пет, 29 Септ 2017г. 12:27ч.
"Воля" иска работна група в НС да проучи случаите на агресия в училищата

ПГ на "Воля" поиска работна група в парламента да проучи случаите на агресия в училищата.

За пореден път научаваме за побой, този път в училище в Шумен, в резултат има дете с разкъсан далак, каза в декларация от трибуната заместник-председателят на ПГ на "Воля" Кръстина Таскова и призова да се вземат адекватни управленски мерки срещу детската агресия. Първия път сме шокирани, втория път такива информации стават част от общия криминален поток, третия път вече не ни правят впечатление, коментира тя.

Таскова се обърна с молба към председателя на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов да се създаде работна група в рамките на комисията, която да обследва всички случаи на насилие и смърт на деца в учебните заведения. Предлагаме да се създаде кризисен щаб към Министерството на образованието и науката, нека инспекторатите да влязат в ролята си, посочи още тя.

Управляващите тези дни се хвалят колко пари отпускат за образование, само че забележете - не за обучение и възпитание, а за ремонти, защото там има комисионни и кражби, а във възпитанието и грижата за психичното здраве на децата ни няма далавера, отбеляза тя.

Таскова посочи, че семействата са доведени до състояние на постоянна битка за елементарни битови условия и оцеляване. Тя отбеляза, че децата не се раждат озлобени и агресивни, а стават такива заради средата. От друга страна имаме унижени учители, констатира Таскова, цитирана от БТА.

По думите й институциите в системата на образованието носят огромна отговорност за детската агресия, но и те като повечето институции в държавата са абдикирали, работят ден за ден, без желание.

ПГ на "Воля" ще подкрепи всички спешни мерки в защита на децата, декларира Таскова. Тя апелира да не се прехвърля отговорност, а справянето с детската агресия да бъде национална кауза.

mediapool.bg