Кламер БГ - Новини: Вицето на президента Радев посъветва премиера да подаде оставка

Вицето на президента Радев посъветва премиера да подаде оставка

България

|
Нед, 17 Септ 2023г. 11:34ч.
Вицето на президента Радев посъветва премиера да подаде оставка

Вицепрезидентът Илияна Йотова. Снмика БГНЕС

Вицепрезидетът Илияна Йотова изрази мнение, че министър-председателят Николай Денков трябва да подаде оставка заради отказа му да се съобразява с шантажа на зърнопроизводителите, които започват протести и блокади заради отменената забрана за внос на украинско зърно. Подновения внос предизвика поредния конфликт между правителството и президента, който по време на служебното си управление влезе в комбина със зърнопроизводителите. Някои от тях сега са сред водачите на антиправителствения протест.

"Това да наречеш производителите на зърно в България зърнари и да ги определиш като терористична организация е за оставка, така се прави в цивилизована страна, това е морален акт. Има насъскване на производители срещу преработватели, необходим е консенсусен вариант чрез диалог и предварителен анализ. Играят си със земеделския министър като пинг-понг, аз ако бях на негово място щях да се оттегля", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в неделя пред БНТ.

Коментарът й е по повод изявлението на премиера от събота, че няма да преговаря с терористи. А прозвището зърнари е широкоразпространено в България и се отнася за най- висшата каста зърнопроизводители, които станаха мултимилионери от евросубсидии, но са перманентно недоволни от държавата и искат тя да им угажда и да се съобразява с интересите им.

Йотова коментира предстоящите местни избори с думите: "С огромно нетърпение чакам да видя кой ще бъде кандидатът на ГЕРБ за кмет на София, защото битката в столицата ще бъде една от най-оспорваните".

В духа на курса на президента Радев на вмешателство в предизборната кампания, вицето му Йотова насърчи кандидат-кмета на проуските сили в София Ваня Григорова и нападна правителството и парламентарното мнозинство, което го подкрепя

"Ваня Григорова е изключителен боец", каза Йотова по адрес на синдикалистката, която ще е кандидат-кмет за София, подкрепена от проруските партии.

"Сглобката" е тип управление при което на друго място се вземат решенията и се предопределят общите действия. Тази промяна е въпрос на промяна за лична употреба. Подреди се отново старият модел и Николай Денков има лична заслуга за това. Хората все повече губят доверие в "сглобката", отбеляза вицепрезидентът.

Освен това тя даде оценка, че заявката за съдебна реформа не е изпълнена до момента.

mediapool.bg