Кламер БГ - Новини: Венецианската комисия е обсъдила предложените промени в Конституцията и е дала препоръки

Венецианската комисия е обсъдила предложените промени в Конституцията и е дала препоръки

България

|
Съб, 07 Окт 2023г. 16:35ч.
Венецианската комисия е обсъдила предложените промени в Конституцията и е дала препоръки

Министър Атанас Славов.

Министър Атанас Славов и заместник-министър Емил Дечев участваха в заседанието на Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия), на което бе обсъдено и гласувано становището по предложените от 166-ма депутати изменения в Конституцията. Това съобщиха от Министерството на правосъдието в събота.

Мнението на комисията бе поискано от министър Атанас Славов, с молба за спешност.

Славов е защитил пред Венецианската комисия основните цели на законопроекта за гарантиране на независимо правосъдие и отговорна прокуратура, с акцент върху предлаганите изменения в сферата на съдебната власт, се посочва в съобщението.

Ключови сред тях са разделянето на съдебния съвет на два самостоятелни съвета – един за съдиите и друг за прокурорите и следователите, както и новото съотношение между професионалните и парламентарните квоти, при които избраниците на съдиите ще имат превес във Висшия съдебен съвет, а тези на Народното събрание – в Прокурорския съвет. Венецианската комисия одобрява и поощрява разделянето на единния в момента съвет, което е нейна отдавнашна препоръка. Положително е становището и за промяната на квотите във Висшия съдебен съвет, принципно се подкрепя и предложеното решение за Прокурорския съвет.

По отделни предложения се изразяват критики и препоръки. Ще защитавам позицията становището на Европейската комисия за демокрация чрез право да бъде съобразено при новите гласувания на конституционния проект, заяви министър Атанас Славов, цитиран в съобщението.

Преди ден Народното събрание официално започна разглеждането на конституционната реформа. Вотът в подкрепа на проекта, иницииран от ПП-ДБ, мина инфарктно с 161 гласа "за", което е само един глас над необходимия минимум.

Тези гласове означават, че промените в основния закон тръгват по т.нар. бавна писта, което изисква поставянето им за ново първо гласуване в срок между два и пет месеца. Ако гласовете бяха под 160, проектът щеше да е отхвърлен окончателно, а за бързото му разглеждане бяха необходими 180 гласа.

mediapool.bg