Кламер БГ - Новини: Ван Орден обяви Борисов за силен и справедливо популярен

Ван Орден обяви Борисов за силен и справедливо популярен

България

|
Съб, 24 Септ 2016г. 13:30ч.
Ван Орден обяви Борисов за силен и справедливо популярен

"Имате министър-председател, който справедливо е много популярен, той се труди много за България. С една дума бих определил Бойко Борисов като силен". Това заяви британският политик Джефри ван Орден, който бе докладчик за напредъка на България за членството й в Европейския съюз, пред бТВ в събота.

Ван Орден, който в момента е евродепутат от групата на консерваторите е в София за участие във за форума "Мир и енергетика" по покана на колегата си Николай Бареков, който е част от същата група в Европарламента.

По-късно британецът се среща с премиера Бойко Борисов, преди отлитането му за срещата във Виена, посветена на бежанската криза в Европейския съюз.

Според Ван Орден мигрантската криза в Европа е предизвикана от факта, че германският канцлер Ангела Меркел щедро ги покани на Континента. "Това беше катастрофална грешка и много държави трябва да плащат за тази грешка", коментира той пред бТВ.

Двамата с Борисов са обсъдили миграционната криза и необходимостта от предприемане на единни, общоевропейски действия за преодоляване на проблемите, съобщиха по-късно от правителствената информационна службла.

Министър-председателят представил мерките, изпълнявани от българското правителство и служби за гарантиране сигурността на границите. Премиерът подчертал важността на европейската солидарност при разрешаването на кризата. „

"Тази солидарност е не само помощ, но и оценка за усилията, които се полагат за охрана на границите на Европейския съюз“, отбелязал министър-председателят. Той допълнил, че част от подкрепата са и средствата, които страната ни получава, в размер на 160 млн. евро, които ще бъдат използвани за допълнително осигуряване на необходимата техника и ресурси за охрана на границите.

Тази сума обаче още не е преведена от Еврокомисията. Миналата седмица стана ясно, че Брюксел е одобрил 108 млн. евро спешна помощ по заявка на България за техническа помощ под формата на джипове, видео камери и термовизьори. От тази сума 20% процента са за бежански центрове и парите ще се предоставят възможно най-бързо. За останалите 52 млн. евро обаче България още не е внесла необходимите апликации.

mediapool.bg