Кламер БГ - Новини: В Хага започва работа Служба за разследване на войната в Украйна

В Хага започва работа Служба за разследване на войната в Украйна

България

|
Пон, 03 Юли 2023г. 09:45ч.
В Хага започва работа Служба за разследване на войната в Украйна

Масовият гроб в Буча, снимка ЕПА/БГНЕС

В понеделник в Хага започва работа Международна служба за разследване на инвазията на Русия в Украйна. Тази институция се разглежда като първата стъпка към създаване на трибунал срещу руските граждани, извършили военни престъпления по време на конфликта.

В международната служба ще участват прокурори от Украйна, ЕС, САЩ и Международния наказателен съд. Европейската комисия обяви, че службата има "крайната цел да преследва отговорните за инвазията" в Украйна, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

Нейното създаване ще бъде обявено на специална пресконференция с участието на украинския главен прокурор Андрий Костин, главният прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан, помощник-главният прокурор на САЩ Кенет Полит и комисарят по правосъдието на ЕС Дидие Рейндерс

Международният наказателен съд разследва конкретни военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Украйна, а през март издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин във връзка с предполагаемата депортация на деца.

Украйна настоява за създаването на специален трибунал още при откриването на масовия гроб в град Буча край Киев след оттеглянето на руската армия през април 2022 г.

Все още не е решен въпросът как как би функционирал този специален трибунал. Украйна предпочита да бъде създаден с резолюция от Общото събрание на ООН, но част от западните поддръжници на страната се опасяват, че трибуналът няма да има международна подкреп и настояват за смесен съд с украински и чуждестранни съдии.

mediapool.bg