Кламер БГ - Новини: В София ще се купуват билети с карта директно в автобуса

В София ще се купуват билети с карта директно в автобуса

България

|
Вт, 11 Май 2021г. 20:14ч.
В София ще се купуват билети с карта директно в автобуса

Центърът за градкска мобилност най-сетне от вторник предлага възможност софиянци да могат да купят билети за пътувания си с дебитни и кредитни карти. Безконтактното разплащане за транспортна услуга ще става с директно доближаване на дебитната или кредитна карта, мобилен телефон с дигитален портфейл, смарт часовник и др. до валидатор.

От ЦГМ посочиха, че контрольорите ще удостоверяват разплащанията като пътуващите доближат дебитните или кредитните си карти на техните валидатори.

Потребителите могат да проследят този процес както през електронното си банкиране, така и през уеб портала на ЦГМ https://eset.sofiatraffic.bg. Услугата работи за всички банкови карти, без значение на банката издател.

Плащанията от картата ще бъдат теглени наведнъж в края на съответния ден. Услугата все още не се прилага за метрото. Те могат да си заявят новите карти и да си изпратят снимка на сайта на ЦГМ - https://www.sofiatraffic.bg/en/common

Гражданите вече ще могат да зареждат и онлайн картите си за пътуване. Преди това обаче ще трябва да отидат до офис на ЦГМ и да си подменят старите карти с нови за целта. Издаването на нова карта струва 2 лева, ако до момента гражданинът не е имал пластика. Цените на картите остават непроменени.

Тикет системата на Столична община глътна 90 млн. лв. Многократно бе отлаган старта й, като последно трябваше да стартира от 1 януари тази година, но бе отложен за през май. Дори и в момента част от услугите като плащане с карта не въжат на място в метрото.

mediapool.bg