Кламер БГ - Новини: Бюрото за контрол на СРС е призовано да провери подслушването на президента

Бюрото за контрол на СРС е призовано да провери подслушването на президента

България

|
Пет, 31 Ян 2020г. 15:40ч.
Бюрото за контрол на СРС е призовано да провери подслушването на президента

Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства трябва да провери скандала с изтеклата информация от специални разузнавателни средства, прилагани срещу президента и командващия Военновъздушните сили. Това призовават бившият шеф на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков и експертът Теодор Славев от Института за правни инициативи.

Много авторитетни юристи вече напомниха, че Наказателният кодекс изрично определя като престъпление използването на информация, събрана чрез подслушване. Подобно действие не може да бъде оправдано дори и с разрешението на наблюдаващия прокурор. Въпроси витаят и за това как се е стигнало да записите на разговори между президента Румен Радев и шефа на Военновъздушните сили ген. Цанко Стойков.

В един от тях се чува как президентът двамата обсъждат искането на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да получи документи за назначаването на настоящата съпруга на президента Десислава Радева като пиар на ВВС през 2014 година. Радев казва на Стойков, че отговорът на ВВС до КПКОНПИ трябва да се съгласува с президентството и командирът се съгласява.

Според Гешев целта е била да се "смачка проверката на антикорупционната комисия по отношение на съпругата му (на Радев-бел.ред.)"

Президентът няма как да бъде подслушван, защото се ползва с имунитет срещу наказателно преследване. Шефът на ВВС е военен и може да бъде разследван само от военната прокуратура. В същото време двамата, по неизвестна причина, са попаднали в разследване, водено от Специализираната прокуратура.

Преди ден министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза, че нито той, нито ген. Стойков знаели за подслушването. Той също обърна внимание, "че по принцип би следвало военната прокуратура да се занимава с длъжностни лица във въоръжените сили, особено когато те са кадрови военни".

"Тези материали, които са публикувани гордо на сайта на прокуратурата, са написани, все едно са писани в ДАНС или в някоя метеорологична станция - "висока степен на вероятност" (записан да е президентът – б.р.), "много е вероятно", "много е достоверно", може би ще вали, може би няма да вали и т.н. И когато това се отнася до длъжностни лица, заемащи отговорни постове в държавата, включително държавен глава, това според мен е обидно за нацията", коментира Бойко Рашков пред БНР.

Според него е "недопустимо" публикуването на звукозаписи и подобни материали, които нямат белезите на юридически документ. Той също напомни, че публикуването на такива материали е забранено в Наказателния кодекс:

"И не мога да си обясня самодоволството, с което са публикувани тези материали, в грубо противоречие с наказателния закон. Прокуратурата у нас и по конституция, и по закон бди за спазването на закона от всички. Очевидно обаче не бди за спазването на закона от самата прокуратура. И този пример се дава от новия главен прокурор".

По думите му държавното обвинение прави "рецидив" след четенето на информация от подслушването на лекарите от болницата в Горна Оряховица през 2011 година.

"В конкретния случай бих предложил (ако съм председател на Бюрото за контрол на СРС – б.р.) да се извърши проверка не толкова на самите звукозаписи, снети на хартиен носител и публикуване на сайта на прокуратурата, колкото по един друг въпрос: от кой съдия е взето разрешението за използване на СРС? Защото от тези материали, които тук са изпратени, публикувани, много колеги коментират – това не е ясно", казва Рашков.

"Бюрото за контрол на СРС трябва да бъде сезирано по този случай, за да се произнесе по какъв начин са събрани (записите) и има ли нередност", призовава на свой ред Теодор Славев. Той допълва, че Висшият съдебен съвет трябва да разгледа случая с публикуваните СРС-та, защото има основания Иван Гешев да бъде отстранен.

"Има незаконни действия на прокуратурата, но точно прокуратурата пък би трябвало да каже, че тези действия са незаконни. Според него това отново отвежда казуса до стария казус - "кой може да разследва главния прокурор", обясни Славев.

Има ли чадър на президентството?

Теодор Славев повдигна допълнителни въпроси около скандала, напомняйки, че записите на президента са правени през април 2019 година, когато главен прокурор беше Сотир Цацаров.

"Означава ли, че г-н Сотир Цацаров е разпъвал чадър над президентството и над други институции? На 31-ви юли 2019-а КПКОНПИ (антикорупционната комисия) излиза с решение, че спрямо Румен Радев няма конфликт на интереси. Това означава ли, че върху комисията е оказван натиск? Трябва ли да бъде разследван предишният ѝ председател (Антон Славчев), а и сегашният (Сотир Цацаров), ако това е в случай на продължаващо престъпление оказан натиск?", пита той.

По думите му пуснатите СРС-та са предупреждение към президента да не предлага твърде радикални неща като промени в Конституцията, относно отчетността на главния прокурор.

"Записите са незаконни и съшити с бели конци", коментира Славев. Той очаква президентската институция да доведе докрай заявените усилия за промяна в конституцията по посока на ефективност на съдебната власт и отчетност на прокуратурата.

Преподавателят по национална сигурност проф. Николай Радулов също има съмнения за поднесената от прокуратурата информация: "СРС по никакъв начин не могат да бъдат рязани и манипулирани, защото това ще означава, че разговорите не отговарят на това, което ние слушаме. Това е забранено".

Според него това, което се чува от пуснатите от прокуратурата записи, може да се бъде скърпено от парчета от отделни разговори, а и не сме сигурни в участниците в разговора. По думите му е "несъмнено", че използването на такива материали е престъпление, без значение кой е разрешил огласяването им.

Бюрото е обезличено

Председател на Бюрото за контрол на СРС от есента на 2018 г. е бившият служител на ДАНС Пламен Иванов. Той бе избран на мястото на Бойко Рашков, който на няколко пъти алармираше, че при подслушването и проследяването се вършат нарушения. Заради тези твърдения той влезе в открит конфликт с главния прокурор Сотир Цацаров и шефа на ДАНС Димитър Георгиев.

В края на мандата си Бойко Рашков обяви, че работата на Бюрото е била блокирана от останалите трима членове - Огнян Стоичков, Илия Ганев и Огнян Атанасов, които гласували да не се извършват планираните проверки. Политическият резултат бе, че тримата влязоха в новия състав на Бюрото, а Рашков бе махнат.

Малко преди това прокуратурата и ДАНС успяха да отстранят от Бюрото и адв. Георги Гатев, като му отнеха достъпа до класифицирана информация.

В момента единственият юрист в състава на органа е номинираният от "Атака" Огнян Стоичков. Председателят Пламен Иванов е завършил машиностроителна специалност.

През 2019 година Бюрото за първи път не успя да открие нито едно нарушение при употребата и прилагането на специални разузнавателни средства. Институцията бе провела и 50 проверки по-малко.

mediapool.bg