Кламер БГ - Новини: Бюджет 2022 предвижда 1 млрд. лв. за ваучери за храна, ток и вода

Бюджет 2022 предвижда 1 млрд. лв. за ваучери за храна, ток и вода

България

|
Нед, 23 Ян 2022г. 09:33ч.
Бюджет 2022 предвижда 1 млрд. лв. за ваучери за храна, ток и вода

Бюджет 2022 предвижда 1 млрд. лв. за ваучери за храна, ток и вода

Бюджет 2022 предвижда 1 млрд. лв. за ваучери към заплатата на работещите, предвижда проектодокументът, представен в петък от финансовото министерство, съобщи БНР. Това е значителен ръст спрямо практиката до момента. За сравнение, през 2021 г. квотата за ваучери беше 390 млн. лв., но редовно има оплаквания от операторите, че тя не достига.

Освен за храна за първа година книжата ще могат да се ползват също за ток и вода, става ясно от промените.

Увеличава се и индивидуалният обхват на социалната придобивка, която не се облага с данък печалба или върху доходите, но пък за първи път ще се облага с ДДС. През 2022 г. ваучерите, които досега бяха в размер до 80 лв., ще бъдат увеличени на до 200 лв.

Още преди публикуването на проектобюджета промените бяха обявени от вицепремиера Корнелия Нинова.

Междувременно миналата седмица от финансовото министерство обясниха, че заради липсата на приет бюджет за 2022 г. все още не могат да бъдат определени ежегодните индивидуални квоти за предоставяне на ваучери за храна и не могат да се приемат заявления за получаване на такива от операторите на такива ваучери, които на свой ред да ги предоставят на работодателите, а те да получат данъчните облекчения за предоставянето на тези суми на служителите и работниците им. Ведомството призова за търпение и обясни, че работи за решаване на проблема, което се очаква да стане до дни.

В проектобюджета се предвижда и удължаване на увеличения размер на данъчното облекчение за деца и за доходите от 2022 г. То се полага на работещи родители и в максимален размер води до отстъпка от данъка от 450 лв. за годината за едно дете, 900 лв. - за две деца, 1350 лв. - за три и т. н. Отстъпката бе въведена в последната година на управление на ГЕРБ и за прът път се ползва за доходите от 2021 г.

Мярката се очаква да струва на бюджета 230 млн. лв. през 2022 г.

mediapool.bg