Кламер БГ - Новини: Българските деца са в топ 4 по наднормено тегло в ЕС

Българските деца са в топ 4 по наднормено тегло в ЕС

България

|
Четв, 11 Окт 2018г. 14:55ч.
Българските деца са в топ 4 по наднормено тегло в ЕС

България е една от страните в ЕС с висока честота на наднорменото тегло и затлъстяването в ранна детска възраст заедно с Гърция, Чехия и Великобритания.

Това отчетоха на пресконференция от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (БАСОРД), което за шести път проведе кампания срещу детското затлъстяване през септември.

Средно около 30% от децата в страната са с наднормено тегло и 13% със затлъстяване. Според специалистите лошите хранителни навици, формирани преди навършването на 7 години и заседналият начин на живот са рискови фактори за десетки заболявания.

Децата до четвърти клас не трябва да прекарват повече от час на ден пред компютъра или 7 часа седмично. Данните обаче сочат, че те прекарват 3-4 пъти повече време пред екрана.

"Едно дебело дете често става пациент на клиниката по сърдечно-съдови заболявания. Артериалната хипертония е много по-честа у лица, които като деца са били пълни. Захарният диабет тип II - също. Много често невъзможността на някои жени да раждат се дължи на това, че са имали наднормено тегло в детска възраст", обясни доц. Светослав Ханджиев от сдружението за проучване на затлъстяването.

Освен това, за да бъдат здрави, децата до 10-годишна възраст трябва да спят повече от 10 часа на ден.

mediapool.bg