Кламер БГ - Новини: Българската военна помощ за Украйна ще се увеличава

Българската военна помощ за Украйна ще се увеличава

България

|
Съб, 01 Юли 2023г. 09:33ч.
Българската военна помощ за Украйна ще се увеличава

Военният министър Тодор Тагарев, снимка БГНЕС

"Българската военна помощ за Украйна ще става по-голяма", каза министърът на отбраната Тодор Тагарев в петък вечерта пред БНТ. Тя ще се предоставя след анализ за нуждите на украинската армия, но само в рамките на възможностите на българските въоръжени сили.

“Помощта, която България е давала до момента, е добре ценена от ръководството на Украйна и нейната армия, както и от нашите съюзници“, каза още министърът на отбраната.

Според Тагарев българското общество трябва да знае, че страната ни помага на Украйна.

"Тази помощ ще позволи, когато Украйна успее да освободи всички окупирани територии, да тръгнем към един по-стабилен регион – на Черно море, на Югоизточна Европа, на Източния фланг на НАТО, и това е основната причина и разбиране България да помага", каза военният министър.

България ше подкрепи членството на Украйна в НАТО, но не сега, а след края на войната.

"Помощта, която се оказва на Украйна, е насочена не само да осигури моментните потребности за водене на бойни действия, а да гарантира, че в дългосрочен план въоръжените сили на Украйна ще постигнат много високо равнище на оперативна съвместимост с НАТО", каза министърът, цитиран от БТА.

България не предоставя на Украйна изтребители и танкове, а основно стари боеприпаси, които са годни за употреба, но с изтичащ ресурс. Страната очаква компенсация и за военна помощ.

Българската армия е една от малкото в НАТО със сериозни резерви от боеприпаси за старото съветско въоръжение. България обаче се готив и за включване в инициативата на ЕС за предоставяне на един милион 155-милиметрови боеприпаси по натовски стандарт за Украйна, въпреки че има ограничено производство на такива снаряди.

mediapool.bg