Кламер БГ - Новини: България приема трима от ранените при инцидента в Нагорни Карабах

България приема трима от ранените при инцидента в Нагорни Карабах

България

|
Съб, 07 Окт 2023г. 10:37ч.
България приема трима от ранените при инцидента в Нагорни Карабах

България приема трима от ранените при инцидента в Нагорни Карабах

България оказва помощ на трима души, ранени при експлозията на горивен склад в Нагорни Карабах. Те са настанени в Клиниката по изгаряния и пластична хирургия на болница "Пирогов", като за тях е осигурена високоспециализирана медицинска помощ, съобщи Министерството на здравеопазването.

Инцидентът се случи на 25 септември, а сигналът за помощ от Координационен център за реагиране при извънредни ситуации на Европейската комисия (ERCC) до държавите членки е постъпил ден по-късно.

Транспортът на пострадалите е осигурен от българските ВВС по искане на Министерството на здравеопазването със самолет “Спартан“.

Задачата е изпълнена от екипаж от състава на 16 авиобаза “Враждебна“. Военнотранспортният самолет излетя на 6 октомври 2023 г. в 13.12 ч. за Ереван, Армения. На борда бе 6-членен медицински екип от

Военномедицинска академия (ВМА), с ръководител полк. д-р Мария Георгиева.

В нощта срещу събота в 00.35 ч. пациентите бяха транспортирани от летище “София“ с реанимобили на ВМА и Спешна помощ до “Пирогов“.

В събота министърът на здравеопазването Христо Хинков съобщи пред БНТ, че тримата пациенти са в тежко състояние с дълбоки изгаряния, но не са интубирани.

Хинков посочи, че Клиниката по изгаряния в "Пирогов“ е водеща, не само в България, и там колегите му "са правили чудеса".

mediapool.bg