Кламер БГ - Новини: България отчете успехи с корупцията пред Съвета на Европа

България отчете успехи с корупцията пред Съвета на Европа

България

|
Четв, 04 Окт 2018г. 14:33ч.
България отчете успехи с корупцията пред Съвета на Европа

България отчете само успехи в борбата с корупцията пред двамата представители на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), който са на посещение в страната до петък.

Премиерът Бойко Борисов се срещна в четвъртък сутринта с докладчиците на ПАСЕ Франк Швабе (Германия) и Жолт Немет (Унгария), за да им обясни, че страната ни очаква конструктивна и обективна оценка за усилията си. Борисов е акцентирал върху борбата с контрабандата и резултатите, които постигна страната ни в последните години, съобщава правителственият пресцентър.

"Контрабандата е ключов двигател за явлението корупция на всички нива – от митничаря до най-висшите етажи“, е казал Борисов. Той е дал пример с последното проучване на "Инициативата срещу незаконната търговия", което показва, че през второто тримесечие на 2018 година контрабандата на цигари в България пада до 4.7%.

"Този резултат позиционира страната ни като една от най-активните в борбата с контрабандата в ЕС", е подчерта Борисов.

Премиерът е дал пример и с новия антикорупционен закон като едно от достиженията на страната ни в борбата с корупцията.

"Със закона бе създаден нов независим специализиран антикорупционен орган, който обедини в себе си функциите по превенция и противодействие на корупцията, отнемане на незаконно придобито имущество и публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности“, е казал Борисов

По думите му законът щял да позволи и да се разшири кръгът на лицата, задължени да подават декларации за имущество и конфликт на интереси. Това не е вярно. Близо 100 000 държавни служители останаха извън публичния регистър на антикорупционната комисия след влизането в сила на новия закон. Това прави невъзможен публичния контрол върху тях.

Докладчиците на ПАСЕ са подчертали, че България е отбелязала осезаемо развитие по отношение на съдебната реформа и борбата с корупцията, съобщава правителственият пресцентър.

По-късно докладчиците се срещнаха и с двама от заместниците на правосъдния министър Цецка Цачева - Евгени Стоянов и Николай Проданов. Оттам също са чули за успехите на България.

"Считаме, че към момента сме успели да постигнем функция по превенция и противодействие на корупцията, публичност на лицата, заемащи отговорни длъжности и възможността за отнемане на незаконно придобито имущество", е заявил зам.-министърът Стоянов.

Той също е отчел и "водещата роля на новосформираната в началото на тази година" антикорупционна комисия.

Другият зам.-министър Проданов, който отговаря за затворите, е заявил, че през последните години се полагат сериозни усилия за реформиране на българската наказателна система.

"Той набеляза предстоящите стъпки в тази насока, а именно изграждане на нов затвор и нов учебен център в района на София", пише в съобщението. По време на срещата не е станало дума за това, че в България е възможно двама затворници да се сдобият с оръжие и да избягат посред пладне от най-строго охранявания затвор в страната – този в София.

mediapool.bg