Кламер БГ - Новини: България остава най-корумпираната в ЕС според индекса на "Прозрачност без граници"

България остава най-корумпираната в ЕС според индекса на "Прозрачност без граници"

България

|
Четв, 23 Ян 2020г. 12:36ч.
България остава най-корумпираната в ЕС според индекса на "Прозрачност без граници"

България се бетонира като държавата с най-силно визприятие за корупция в Европейския съюз, според новия индекс на "Прозрачност без граници".

Международната неправителствена организация представя днес своята класация за 2019 г., в която са включени 180 държави.

В глобален мащаб за година страната ни се изкачва от 77-о до 74-о място.

Тенденцията е от 2012 г. България да е на последно място в ЕС по възприятие на корупцията, като изключим може би една година, в която Гърция ни измести, коментира пред БНР Калин Славов, изпълнителен директор на асоциацията у нас.

Според него това може да се определи като тревожно, защото имаме системни проблеми с корупцията.

"Нашата стойност на индекса е наполовина от тази на Дания, която има 87 стойност на индекса. Това показва, че това е държавата, заедно с Нова Зеландия, с най-добра позиция по отношение на борба с корупцията. Тези две страни оглавяват класацията", посочи Славов.

Според него основните причини, на които се дължи тази тенденция за България, са ключови стълбове като свобода на медиите, доверие в изборния процес и начина на неговото осъществяване, финансиране на политическите партии, назначенията в публичните институции и не на последно място - върховенството на закона.

Индексът за възприятие на корупцията на "Прозрачност без граници" представлява скала от 0 до 100, в която 0 е най-високо, а 100 е най-ниско ниво на корупция.

Индексът е композитен и е стъпил на няколко изследвания. В глобален план те са 13, а за България са десет. Тези проучвания са на различни международни организации, които дават различни разрези на обществото и икономиката.

"Тази класация е задълбочено изследване и е далеч от простото разбиране за нивото на подкупничество, например", каза Калин Славов.

mediapool.bg