Кламер БГ - Новини: България остава барутен погреб, въпреки търговията с ненужни боеприпаси

България остава барутен погреб, въпреки търговията с ненужни боеприпаси

България

|
Пон, 07 Дек 2020г. 08:45ч.
България остава барутен погреб, въпреки търговията с ненужни боеприпаси

България все още не може да се справи с огромното количество излишни боеприпаси, които военните освобождават всяка година. В последните години Министерството на отбраната се опитва да продаде колкото се може повече от тях с различен успех, а средствата за утилизацията им (унищожаването им) са по-малко.

Проблемът привлече общественото внимание след взривовете в поделението край Челопечене, които разтресоха цяла София през юли 2008 година, но продължава да е актуален.

Към момента МО съхранява общо около 13 642 тона излишни боеприпаси.

От тях 4430 тона може да бъдат продадени, а 9212 тона трябва да бъдат утилизирани, показват данни на военното министерство, получени от Mediapool съгласно Закона за достъп до информация.

Тази година са продадени излишни боеприпаси за около 3 млн. лева, което бледнее на фона на данните за миналата година – продадени 2500 тона за близо 13 млн. лева.

През последните 2 години обаче не са утилизирани излишни боеприпаси.

До края на тази година все пак трябва да бъде сключен договор за утилизацията на 203 тона.

В същото време тази година е започнало унищожаването на 872 тона касетъчни боеприпаси, като средствата за това са осигурени от САЩ.

През последните 5 години се натрупват средногодишно по около 4000 тона нови излишни боепрпаси, което показва, че ако МО се движи с подобни темпове, проблемът ще става по-сериозен с годините.

Положението за следващата година остава неясно. От МО припомнят, че средствата за издръжка и капиталови разходи ще бъдат намалени, но въпреки това планират да заделят средства за утилизация, но не уточняват в какъв размер.

Приоритет ще бъде продажбата на боеприпаси.

Добрата новина е, че от МО твърди, че към момента няма натрупани токсични химикали.

Преди няколко години и този проблем се бе изострил.

От 2012 година насам МО съобщава, че излишните боеприпаси се движат около 13 000 тона, но се е стигало и до разминаване в представяните данни.

Боеприпасите се съхраняват в складови бази, чиято поддръжка и охрана генерира милиони всяка година.

През последните години се стигна до много инциденти в частни заводи, които работят с преработването на стари боеприпаси.

mediapool.bg