Кламер БГ - Новини: България е в дъното на ЕС по иновации в бизнеса

България е в дъното на ЕС по иновации в бизнеса

България

|
Ср, 13 Март 2019г. 09:36ч.
България е в дъното на ЕС по иновации в бизнеса

България е в дъното на класацията на ЕС за иновациите в предприятията, показват данни от анализ на Евростат за 2017 г. В България едва 27% от общия дял на фирмите развиват ефективна иновационна дейност, при среден показател за ЕС от 51%. Зад нас са само Полша (22%) и Румъния (10%).

Въпреки сравнително ниския дял иновативни предприятия България е страната в ЕС с най-висок годишен растеж на бюджетните разходи за иновативна дейност - около 30%. Според данни на Ннационалния статистически институт (НСИ) общите разходи за иновативна дейност през 2017 г. са били близо 760 млн. лева, от които 530 млн. са били предназначени за икономическата дейност на предприятия, други 170 млн. - за държавния сектор и около 43 млн. лева - за висшето образование, припомня “Дарик“.

Най-много иновативните технологии са се ползвали в преработващата промишленост - 180 млн. лева. Други 170 млн. лева са били за предприятия в сферата на съобщенията или за събиране и разпространение на информация - 170 млн. лева.

Най-висок процент иновативни предприятия спрямо общия дял на предприятията е регистриран в Белгия и Португалия - по 68%. Други страни с високо развити технологични предприятия са още Финландия, Люксембург и Германия - по 64%, Австрия, Холандия и Великобритания - с по 60% дял високотехнологични предприятия и др.

mediapool.bg