Кламер БГ - Новини: Брюксел ще следи България за макроикономически дисбаланси

Брюксел ще следи България за макроикономически дисбаланси

България

|
Ср, 21 Ноем 2018г. 17:32ч.
Брюксел ще следи България за макроикономически дисбаланси

България е сред страните в Европейския съюз, които ще бъдат подложени на задълбочен преглед заради макроикономически дисбаланси заедно с още 12 държави от ЕС. Това стана ясно след представянето на становищата на Европейската комисия за проектобюджетите за следващата година.

Страната ни попада сред държавите, за които при предходната процедура е установено, че са засегнати от макроикономически дисбаланси - Германия, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Холандия, Португалия, Франция, Хърватия, Швеция, Гърция и Румъния. Тези страни, в това число и България, ще бъдат подложени на задълбочен преглед през следващата година, каквато е практиката в такива случаи.

Тази пролет Брюксел извади България от групата на страните с прекомерни макроикономически дисбаланси след три години престой в нея заради фалита на КТБ. В резултат София премина в по-леката категория - на държавите с макроикономически дисбаланси.

Пет страни от еврозоната са изправени пред риск от несъответствие с Пакта за стабилност и растеж. Това са Белгия, Франция, Португалия, Словения и Испания. Към тях Комисията отправя искане да предприемат съответните действия.

mediapool.bg