Кламер БГ - Новини: Брутална агресия над медици в болница "Света Анна" (Видео)

Брутална агресия над медици в болница "Света Анна" (Видео)

България

|
Пет, 29 Ноем 2019г. 15:41ч.
Брутална агресия над медици в болница "Света Анна" (Видео)

Лекари от бившата окръжна болница в София "Света Анна" са станали обект на брутална агресия от лежащо болен пациент.

Около 4 ч. пациент, който е бил приет в болницата за планова операция, проявява агресия в коридора на Първо отделение на Клиника по хирургия. Той започнал да удря, блъска, души и обижда лекари и сестри. Удрял е главата на едната от лекарките в стената.

Размахвал е и белезници и е заплашва с арест. Предварително е сложил на камерите гумени ръкавици, за да не бъде заснето насилието.

Мъжът успял да счупи и вратата на клиниката. Пострадалите лекари и сестри освен с физически травми са и в психически шок.

В това време лекарка от Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в болницата консултирала лечението на друг тежко болен пациент в Клиниката по хирургия. Именно тя е пострада най-тежко.

По неофициална информация мъжът, който е на 50 години, е бивш полицай. След инцидента той е успял да избяга от болницата и е бил обявен за общодържавно издирване. В петък по обяд е бил задържан, след като сам отишъл в болницата. Арестът му бе извършен, докато той разказваше своята версия пред телевизионните камери.

Пред Нова телевизия той заявил, че е бивш полицай и твърди, че не е посягал на никого. Казва, че сестрите не му давали да пуши в отделението. Според него една от тях се е свила сама в ъгъл на стаята, без той да я е удрял.

Съсловната лекарска организация излезе с позиция, в която категорично осъжда нападението и застава зад лекарите, работещи в болницата.

"Недопустимо и необяснимо е защо пациентът, приет за планова операция, е обиждал, удрял, блъскал и душил сестрите и лекарите, които се опитали да го успокоят. Размахването на белезници и заплахите с арест, от страна на пациента, преминават всички граници на нормалността. Още повече, че за да не бъде заснет, той предварително сложил на камерите в отделението гумени ръкавици“, коментират от БЛС.

"Проявата на осъдително и неприемливо отношение към медицински лица е поредното доказателство за срива в отношенията лекар- пациент. Недопустимо е, този който се грижи за здравето на хората и се бори за спасяването на човешки живот, да става заложник на собственото си призвание. Необходими са цялостни действия към превенция на агресията в лечебните заведения, защото там не е мястото за саморазправа и насилие“, се посочва още в позицията.

Здравният министър Кирил Ананиев каза, че ще сезира главния прокурор заради случая. "Чакам всеки момент директора на Света Анна, да ми изпрати доклада и моментално ще го предам на главния прокурор. Ние имаме споразумение с Прокуратурата за съвместни действия, като аз и моя екип ще окажем пълно съдействие", посочи Ананиев.

Видео: бТВ

mediapool.bg