Кламер БГ - Новини: Борисов поискал от Путин респиратори

Борисов поискал от Путин респиратори

България

|
Четв, 12 Март 2020г. 19:41ч.
Борисов поискал от Путин респиратори

Българският премиер Бойко Борисов е разговарял по телефона с руския президент Владимир Путин за възможността страната ни да купи от Русия респиратори, които са изключително важни за лечение на пациентите с коронавирус, съобщиха от правителствената пресслужба в четвъртък.

Разговорът е бил по инициатива на Борисов, който запознал Путин с мерките, които се прилагат у нас за справяне с Covid-19.

"За броени дни българската индустрия се реорганизира, за да произведе и осигури необходимите защитни облекла за медицинските екипи в цялата страна. Прилагаме всички утвърдени от световната медицинска общност мерки за ограничаване на заболяването", бил информиран руският държавен глава.

В хода на разговора било изтъкнато, че руските учени полагат сериозни усилия в разработване на ваксина срещу вируса, допълва правителствената пресслужба.

Двамата са обсъдили и ситуацията в Сирия като Борисов се похвалил, че на българо-турската граница има нулева нелегална миграция. "Продължаваме с цялата си воля да се борим за мир и добросъседство. Убеден съм, че само с дипломация могат да бъдат решени конфликтите", заявил Борисов. Той изразил увереност, че разумът и диалогът ще надделеят, за да се спре хуманитарната криза.

Друг акцент на разговора била енергетиката. Само върху нея се акцентира в прессъобщението на Кремъл, което информира само, че двамата са обсъдили актуални въпроси на двустранните отношения, включително в сферата на енергетиката.

От българсккия Министерски съвет обаче уточняват, че Борисов е докладвал за напредъка на строежа на продължението на газопровода "Турски поток" у нас. По думите му проектът, наричан у нас "Балкански поток", ще утвърди ключовата роля на България в транспортирането на природен газ в Европа за десетилетия напред.

До момента над 20 000 тръби се намират в строителните бази, а на пристанище "Бургас" има доставени още над 6000 броя. Общо разнесените тръби по трасето са над 140 км, от които са заварени над 120 км, посочва се в българското прессъобщение.

Борисов приветствал и постигнатото споразумение между "Газпром експорт" и "Булгаргаз" за новата формула за изчисляване цените на руския газ у нас, която ще позволи от април цената на суровината да падне с 40.49 на сто.

Относно реакциите на Путин се съобщава само, че поздрави Бойко Борисов по повод националния празник на България – 3 март.

mediapool.bg